Καστοριά

Λόγια καρδιάς στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.

Είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να τον γνωρίσουμε προσωπικά και να αντιληφθούμε, τα πολλά του χαρίσματα, που του δώρισε ο Άγιος Θεός. Στο πρόσωπό του διακρίναμε τον ακούραστο Αρχιερέα, τον αληθινό Εργάτη της Εκκλησίας μας, ο οποίος εποίμανε για 24 χρόνια την ακριτική Ιερά Μητρόπολη της Καστοριάς.

Στην επικοινωνία του με όλους τους ανθρώπους υπήρξε αρχοντικός, ειλικρινής,ευγενής, φιλόξενος, αγαπητός, και ευαίσθητος άνθρωπος. Εκτιμούσε πάντα τον συνομιλητή του και επεδίωκε πάντα τον αληθινό διάλογο μέσα από επιχειρήματα, μακριά από τον φανατισμό και τα άκρα.

Τον γνωρίσαμε το καλοκαίρι του 2016, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Κλεισούρα Καστοριάς, σε μία από τις άπειρες ποιμαντικές του επισκέψεις στην περιοχή.Είναι αλήθεια ότι τα χρόνια κύλησαν γρήγορα, δοξολογούμε όμως τον Θεό, που τον γνωρίσαμε και συναναστραφήκαμε μαζί του.

Η κοίμηση του μας προκάλεσε έντονη θλίψη. Ο μακαριστός Σεραφείμ με το πέρασμά του από αυτόν τον κόσμο δίδαξε το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και θα συνεχίζει να διδάσκει και μετά την κοίμησή του, με το παράδειγμα της αγίας του βιωτής.

Ως ιατρός παρακολούθησα τις τελευταίες εβδομάδες στενά την εξέλιξη της υγείας του και ομολογώ, ότι όλες τις ανθρώπινες δυσκολίες τις αντιμετώπισε με πίστη, υπομονή, θάρρος και ελπίδα προς τον Θεό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ, σε όλη την πορεία της ζωής του, έδειξε τι σημαίνει ανιδιοτέλεια και προσφορά στην Εκκλησία, στον πάσχοντα άνθρωπο και στην τοπική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας του διακρίθηκε για το πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Δεν θα πρέπει όμως να λησμονηθεί, ότι υπήρξε και ένας φλογερός πατριώτης. Με κάθε αφορμή διατράνωνε ότι πρέπει να παραμείνουμε Έλληνες, έχοντας το πνεύμα, την δύναμη και την ανδρεία των ηρώων του Έθνους μας. Ετόνιζε συνεχώς «Να παραμείνουμε στις επάλξεις του καθήκοντος τις δύσκολες ώρες, με ενότητα και ομοψυχία, διότι αυτό επιτάσσει η ιστορία μας!».

Καυχόταν εν Κυρίω για τον πνευματικό πλούτο της Ιεράς του Μητροπόλεως, που ήταν οι τοπικοί Άγιοι και το ορθόδοξο πλήρωμά της. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς αυτόν, όπως πολλές φορές μας εκμυστηρευόταν στις συναντήσεις μας.

Εποίμανε την Καστοριά, αυτή την Βυζαντινή Καστρούπολη, την αρχόντισσα της δυτικής μας Μακεδονίας, την πόλη της Παναγίας με τις ακοίμητες κανδήλες και με τις θαυματουργές εικόνες της Οδηγητρίας, της Μαυριωτίσσης, της Πορφύρας, της Βλαχέρνας, της Γοργοϋπηκόου, της Φανερωμένης, της Εβραΐδος, της Παραμυθίας και της Ελεούσης. Ενδιαφέρθηκε και ζωντάνεψε λειτουργικά τα βυζαντινά Παρεκκλήσια τα οποία πάντοτε επισκεπτόταν ως ταπεινός προσκυνητής μεταφέροντας στους Αγίους τα αιτήματα των δοκιμαζομένων χριστιανών.

Ενθυμούμεθα συγκινημένοι, ότι με δικές του ενέργειες αγιοκατατάχθηκαν από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, νέοι Άγιοι οι οποίοι μαρτυρικά ή οσιακά αναδείχθηκαν στην πόλη της Καστοριάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε βέβαιοι ότι, η Οσία Σοφία της Κλεισούρας, ο Άγιος Νικάνορας, οι Άγιοι Νεομάρτυρες Ιωάννης και Βασίλειος, Πλάτωνας και Μάρκος της Κλεισούρας και όλοι οι άλλοι Άγιοι που τιμούσε, τον υποδέχθηκαν και τον συνόδευσαν στα δικά του Εισόδια, στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού.

Ως επίλογο αυτών των απλών σκέψεών μας, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ υπήρξε αφιλάργυρος, ανεξίκακος, ταπεινός, ελεήμων, φιλάγιος και φιλόπατρις. Αγάπησε σε όλη του την επί γης πορεία την Μακεδονία και την πανέμορφη Καστοριά! Αγάπησε και αγαπήθηκε από τον Ιερό Κλήρο του και το ποίμνιό του, όλων των ηλικιών.

Θα τον ενθυμούμαστε πάντα με αισθήματα αγάπης και σεβασμού για όλα αυτά που προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Σε παρακαλούμε να μας ευλογείς και να δέεσαι για όλους εμάς από τον Θρόνο του Θεού.

Αιωνία σου η μνήμη και να έχουμε την ευχή σου!

Αριστέα και Γεώργιος Μπουγιούκας (Ομότιμος καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχων Αρκτουάριος της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας)

Ασημένια και Νικόλαος Σιδέρη (Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός)

romfea.gr

Back to top button