Καστοριά

Η απάντηση του υπουργού Τουρισμού στη διαμαρτυρία του “Συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Καστοριάς”

 Διαμαρτυρία του “Συλλόγου ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Καστοριάς” Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Καστοριάς» εκφράζει τον προβληματισμό και την αγωνία του για την δεινή οικονομική κατάσταση στην όποια έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες-μέλη του και η οποία έχει επιβαρυνθεί, ιδιαίτερα, τους τελευταίους μήνες, με την πανδημία του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι, οι χειμερινοί προορισμοί έχουν πολύ υψηλό ετήσιο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος, όπως, επίσης, ότι, στην Καστοριά το 30-40 % του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων γίνεται στην περίοδο των εορτών, από 22-12 έως 7-1. Σήμερα, ενώ έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών με κυβερνητική εντολή και οι επιχειρήσεις τους είναι πληττόμενες, έχουν την δυνατότητα απλά να ενταχθούν στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, αν και ουσιαστικά παραμένουν κλειστές. Τέλος, ενώ στην Καστοριά για το 4ημερο της 28ης Οκτωβρίου υπήρχε πληρότητα σχεδόν 70-80%, επεβλήθη τοπικός καθολικός αποκλεισμός («lock-down»), με κυβερνητική εντολή, για 14 ημέρες, ο οποίος συνέχισε και μετά με τον πανελλαδικό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις τους, ούτε να λειτουργήσουν, αλλά ούτε και να δύνανται να αποζημιωθούν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, εφόσον δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επισκέπτες από άλλες περιοχές και τα καταστήματα της εστίασης παραμένουν κλειστά, ενώ τα τουριστικά καταλύματα παραμένουν τυπικά «ανοιχτά», να τροποποιήσετε τις συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, ούτως ώστε να ενταχθούν και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των ορεινών προορισμών στους ΚΑΔ με τις κλειστές επιχειρήσεις, ως δικαιούχοι της ανάλογης οικονομικής ενίσχυσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 2528/09.12.2020 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. Βουλευτές της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία λαμβάνουν διαρκώς μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς συνέπειες από την εμφάνιση και εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παράτασης των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή του γεγονότος ότι εξακολουθούν να πλήττονται σημαντικά από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 49989/1266/2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων « Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Δεκέμβριο» (Β’ 5391) με την οποία θεσπίζεται η ισχύς και για τον μήνα Δεκέμβριο των έκτακτων μέτρων (δυνατότητα θέσης σε αναστολή ή παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού) τα οποία ίσχυσαν για τις ως άνω επιχειρήσεις και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, δυνάμει των 42774/1074/20.10.2020        (Β’ 4706) και 48713/1232/26.11.2020 (Β’    5246) όμοιων αποφάσεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Back to top button