Αντιφατικά είναι τα μηνύματα σχετικά με το άνοιγμα ή μη του λιανεμπορίου, καθώς ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει εισηγήσεις για άνοιγμα στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο του click in shop, ειδικοί και επιδημιολόγοι αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον για άμεσα.
Από την μια, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης υποστήριξε ότι έχει προταθεί να ανοίξει την επόμενη Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο του click in shop, το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Ν. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Την ίδια ώρα όμως ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, και μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κοροναϊό απέκλεισε σχεδόν το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και η δυνατότητα του clickaway σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Όπως είπε το μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιωλόγων μιλώντας στο ΣΚΑΙ κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει το άνοιγμα των σχολείων και ειδικά της Γ’ Λυκείου: «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε.
Σχετικά με το λιανεμπόριο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».
Όπως είπε άλλωστε, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.
«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown.
Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν».