ΓούναΚαστοριά

Ο Γιώργος Κύρτσος ζητάει από την Κομισιόν οικονομικές ενισχύσεις για τους εκτροφείς μινκ

Με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος ζητεί την οικονομική ενίσχυση, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, των εκτροφέων μινκ που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας του COVID-19.

Ζητεί επίσης τη χρηματοδότηση εναλλακτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων για να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο επιδότησης της ανανέωσης του ζωικού κεφαλαίου και στη συνέχεια θανάτωσης του και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνυνος για την υγεία των εκτροφέων μινκ και του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή:

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα γίνουν αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τα μέτρα στήριξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών που πλήττονται σκληρά είναι και οι εκτροφείς μινκ των οποίων το ζωικό κεφάλαιο απειλείται από τον κορονοϊό και ταυτόχρονα απειλεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, με νέες μεταλλαγμένες μορφές κορονοϊού. Η μέθοδος θανάτωσης εκατομμυρίων ζώων μας δείχνει ότι είναι ανεπαρκές μέτρο η στήριξη των παραγωγών μέσω της ανανέωσης του ζωικού κεφαλαίου καθώς τα ζώα αρρωσταίνουν ξανά με νέες μεταλλάξεις τις οποίες και μεταδίδουν ταχύτατα στους εκτροφείς και μέσω αυτών πιθανώς και στο κοινωνικό σύνολο.

Ερωτάται ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, κύριος Λεβαντόφσκι:

Έχει εξετάσει τη δυνατότητα ενισχύσεων των εκτροφέων μινκ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ώστε να ασχοληθούν με ασφαλείς παραγωγικές δραστηριότητες βάζοντας τέλος στον φαύλο κύκλο της εκτροφής και θανάτωσης εκατομμυρίων ζώων με κίνδυνο για τους ίδιους τους εκτροφείς;

Έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνα ως προς την επικινδυνότητα της εκτροφής μινκ σε μαζικές φάρμες – προνομιακούς χώρους ανάπτυξης μεταλλαγμένων κορονοϊών;

Μήπως πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για αλλαγή δραστηριότητας ολόκληρου του κλάδου τώρα που γίνεται φανερό ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και με απρόβλεπτο τρόπο».

freesunday.gr

Back to top button