Κόσμος

ΠΟΥ: Σε τουλάχιστον 70 χώρες ο μεταλλαγμένος και πιο μεταδοτικός κορονοϊός

Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

“Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. “Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών.”

Ο SARS-CoV-2 είναι ο ιός που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19. Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον ΠΟΥ στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, 501Y.V2, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

“Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική”, εκτιμά ο ΠΟΥ στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ.

“Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση”.

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο παραλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Έφθασε στην Ουχάν η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ που θα ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού

Η ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία έχει ανατεθεί να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού έφθασε σήμερα στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας στην αρχική της φάση, κατέγραψαν πλάνα που αναμετέδωσε απευθείας το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αρχικά προβλεπόταν να αρχίσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ πρόκειται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την άφιξή τους.

ΑΠΕ

Back to top button