Καστοριά

Νέο όργανο για τη Φιλαρμονική – Ποιοι συνέβαλαν για την αγορά του

Πριν δύο μήνες περίπου ξεκινήσαμε ένα ταξίδι, διαπνεόμενο με όραμα και αγάπη για την υποστήριξη της Φιλαρμονικής μας, των μαθητών και του διδακτικού έργου που επιτελείται από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» και τον αρχιμουσικό της. Είναι γνωστό ότι η Φιλαρμονική που λειτουργεί στη Καστοριά τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς ως δομή του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής, Προστασίας, Αλληλεγγύης Παιδείας και Αθλητισμού. Ωστόσο, εμείς ως Ακαδημία δεν περιοριζόμαστε στο να παρέχουμε κάποιες υπηρεσίες στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καστοριάς αλλά στο να εκφράσουμε το πραγματικό μας ενδιαφέρον, το εγχείρημα λειτουργίας της Φιλαρμονικής να ευδοκιμήσει σε σοβαρή βάση και να παρουσιαστεί διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο υψηλού επιπέδου.

Σίγουρα ο Δήμος Καστοριάς πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στο να ενισχύσει την Φιλαρμονική με όλα τα απαραίτητα που προβλέπονται για την εύρυθμη λειτουργία της, όμως επειδή η Φιλαρμονική και τα μέλη της είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, ο καθένας που αγαπάει αυτό τον τόπο και επιθυμεί την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να μην διστάσει να ενισχύσει την δράση της, μεμονωμένα ή συλλογικά, όπως επιθυμεί. Στα Επτάνησα φιλόμουσοι πολίτες για δεκαετίες συντηρούν όχι μία αλλά πολλές φιλαρμονικές γιατί πιστεύουν ότι μέσα από την μουσική που είναι κόρη της φιλοσοφίας μπορεί μια κοινωνία να καταστεί καλύτερη, ποιοτικότερη και βέβαια πιο ανθρώπινη.

Παρόλες τις αντιξοότητες των σημερινών καιρών, της πανδημίας, της ανεργίας, της απομόνωσης δεν θα πρέπει ως άνθρωποι και Καστοριείς να καταπτοηθούμε αλλά να προσπαθήσουμε ο καθένας όπως μπορεί να σταθεί όρθιος, με πίστη και αρχές να συνεχίσει να πορεύεται και γιατί όχι να συνεισφέρει στην παιδεία του τόπου του. Άλλωστε οι φιλίστορες που αναζητούν την γνώση της τοπικής μας ιστορίας, εύκολα μπορούν να αντιληφθούν ότι υπήρξαν στο παρελθόν ακόμα δυσκολότερες στιγμές και αντιξοότητες για την ακριτική μας περιοχή. Ωστόσο και η Καστοριά γνώρισε μέρες οικονομικής άνθισης και ανάπτυξης αλλά και τα γράμματα και οι τέχνες ευδοκίμησαν. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα ως πολίτες. Να στηρίξουμε την μόρφωση και την μουσική παιδεία γιατί με αυτό τον τρόπο δεν ενισχύεται μόνο ο άνθρωπος ως οντότητα αλλά προάγεται και ο Ελληνικός Πολιτισμός μας που τόσο βάλλεται στις μέρες μας εντός των τειχών από ομάδες με αποσχιστικές επιδιώξεις.

Θα ήθελα εγκάρδια να ευχαριστήσω δημόσια τους φιλόμουσους συμπολίτες μου που πίστεψαν στο εγχείρημα απόκτησης του μουσικού οργάνου τύπου Γαλλικού Κόρνου Yamaha YHR-314, συνεισφέροντας ο καθένας το οποιοδήποτε ποσό και είναι οι εξής:

Γιώργος Τζανίδης (Deus De Caffeina) 100€

Γιώργος Αϊβάζης 55€

Σωκράτης Λιάνος 50€

Λεωνίδας Μπούτης (γουναρικά) 50€

Θεοδότη Τζώτζα (φαρμακείο) 50€

Αγόρω Πουρλιάκα (γουναρικά) 50€

Γιάννης Κρανιάς (γουναρικά) 40€

Γιώργος Χατζησυμεωνίδης (αρτοποιείο Sousami) 20€

Νίκος Σερσέμης (αρτοποιείο ΕΛΕΝΑ) 20€

Κωσταντίνος Δημητριάδης (City Taxi 26) 20€

Μιχάλης Τζημαράκας (ΕΛΤΑ Courier) 20€

Ανώνυμος 20€

Ανώνυμος 19€

Ιωάννης-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης 11€

Χαρίλαος Ράπης 5€

Δεδομένων των αναγκών σε μουσικά όργανα και εξοπλισμό για την άρτια κατάρτιση των μελών της Φιλαρμονικής σύντομα θα ακολουθήσει νέα καμπάνια, η οποία και θα κοινοποιηθεί στα μμε.

Καλή Χρονιά και Υγεία σε όλους του Καστοριείς

Ιωάννης-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης

Πρόεδρος Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης»

Αρχιμουσικός Φιλαρμονικής Ορχήστρας

 mandakasis-academy.blogspot.com

 

 

 

Back to top button