ΓρεβενάΚαστοριά

Σήμερα εορτάζει ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος, ο εκ Γρεβενών (εικόνες)

Ο άγιος Γεώργιος ο νεομάρτυς γεννήθηκε το έτος 1808 στο χωριού Τσούρχλι (νυν Άγιος Γεώργιος) των Γρεβενών. Όταν ήταν μικρός, στην ηλικία 12 -13 ετών, περί το 1820 – 21, τον συνέλαβαν αιχμάλωτο Τούρκοι στρατιώτες που περνούσαν απ’ το χωριό του και τον οδήγησαν στα Γιάννενα. Εκεί ο Γεώργιος έγινε ιπποκόμος σε έναν Τούρκο αξιωματικό. Οι Τούρκοι των Ιωαννίνων τον θεωρούσαν ομοεθνή τους και τον φώναζαν Χασάν, ο Γεώργιος όμως ήταν πιστός κι ευσεβής Χριστιανός.

Το έτος 1836 ο Γεώργιος γνώρισε και παντρεύτηκε μία ορφανή Ελληνοπούλα των Ιωαννίνων, την Ελένη, και απόκτησε μαζί της έναν γιο, τον Ιωάννη. Όταν το έμαθε αυτό ο φανατικός χότζας της γειτονιάς του αφήνιασε, κατηγόρησε ψευδώς τον Γεώργιο ότι εγκατέλειψε τη μουσουλμανική πίστη κι έγινε Χριστιανός και κατόπιν τον οδήγησε στις Τουρκικές Αρχές της πόλης. Οι τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν απ’ τον Γεώργιο να ασπαστεί την πίστη του Μωάμεθ κι επειδή αυτός αρνήθηκε να το πράξει, τον υπόβαλαν σε πολυήμερα φρικτά βασανιστήρια και στις 17 Ιανουαρίου 1838 τον οδήγησαν στην αγχόνη.

Βιβλίο αναφερόμενο στον άγιο Γεώργιο.

Το σκήνωμα του νεομάρτυρα αγίου Γεωργίου του εκ Γρεβενών κι εξ Ιωαννίνων έμεινε κρεμασμένο στην αγχόνη τρεις ημέρες. Κατόπιν οι Χριστιανοί ζήτησαν απ’ τις Αρχές και το Βεζύρη την άδεια να το ενταφιάσουν και την έλαβαν. Το μετέφεραν λοιπόν με λυγμούς μέσα στο ναό του Αγίου Αθανασίου κι εκεί, με την παρουσία και συμμετοχή των Προκρίτων της πόλης και των Αρχιερέων Ιωαννίνων Άρτας και Γρεβενών, το ενταφίασαν πλησίον της πύλης του Αγίου Βήματος. Στο πρόχειρο ξύλινο μνημείο, που σκέπασε το άγιο λείψανο του Γεωργίου, γράφτηκε το εξής επίγραμμα:

«Κι αν κρύβει ο τάφος το σεπτό σώμα του μάρτυρα,

όμως δεν μπορεί να κρύψει τη θεία χάρη

με την οποία αυτός αξιώθηκε,

γιατί αναβλύζει άφθονες τις πηγές των ιαμάτων

για εκείνους που πάσχουν από παντοδαπά νοσήματα

και βρίσκονται κάτω απ’ την εξουσία δυσθεράπευτων παθών.

Δεν υπάρχει δε τίποτε αφύσικο,

στο να κάνει θαύματα εκείνος

Το χωριό “Άγιος Γεώργιος” Γρεβενών,
τόπος καταγωγής του Αγίου.

που έπαθε για την πίστη του Χριστού».

Ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος τιμάται ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και στη Ήπειρο. Στο χωριό της καταγωγής του, το πρώην «Τσούρχλι» και νυν «Άγιος Γεώργιος» Γρεβενών, υπάρχει περικαλλής ναός επ’ ονόματί του, σε αρκετές δε πόλεις και σε πολλά χωριά των αναφερόμενων περιοχών φυλάσσονται και προβάλλονται ιερές εικόνες του.

Εικόνα του αγίου Γεωργίου στη Λιθιά.

Απολυτίκιο αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου.

Τον πανεύφημον μάρτυν Χριστού Γεώργιον,

Τσουρχλιωτών το κλέος και πολιούχον λαμπρόν,

εν ωδαίς πνευματικαίς ανευφημήσωμεν,

ότι ενήλθισε στερρώς και κατήνεγκεν εχθρόν,

του Πνεύματος τη δυνάμει.

Και νυν απαύστως πρεσβεύει,

ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Εικόνα του Αγίου στην Καστοριά.

 

Τοιχογραφία του αγίου Γεωργίου
σε ναό της Κοζάνης.

fos-kastoria.blogspot.com

 

Back to top button