ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Υπερπαραγωγή η Τελετή Απονομής Υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» (φωτογραφίες)

Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η 58η Ετήσια Τελετή Απονομής Υποτροφιών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Ιανουαρίου 2021.

Του Δημήτρη Τσάκα

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η τελετή έλαβε χώρα διαδικτυακά από την πλατφόρμας ZOOM και τον λογαριασμό του Συλλόγου στο Facebook και μέχρι και ετούτη την ώρα την παρακολούθησαν 1.400 ανά την υφήλιο Καστοριείς και φίλοι των Καστοριέων .

H εν λόγω τελετή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι η μόνη που διοργανώνεται με πανηγυρικό τρόπο από εθνικοτοπικούς φορείς της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και η οποία κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας των ΗΠΑ για την Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.

Είναι ταυτόχρονα και η μόνη η οποία τιμά τους καταγόμενους από την Καστοριά φοιτητές και σπουδαστές, καθώς επίσης και τους αριστούχους των Ημερήσιων Κοινοτικών Σχολείων της Νέας Υόρκης.  Η απονομή υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» επεκτείνεται και στην Καστοριά όπου τον Αύγουστο θα απονεμηθούν οι υποτροφίες στους σημαιοφόρους των Λυκείων της Καστοριάς.

Πάνω ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ενώ κάτω ο Χρήστος Βασιλείου, ο οποίος σπουδάζει στο John Jay College. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Εφέτος τιμήθηκαν 19 φοιτητές – σπουδαστές και συγκεκριμένα οι Αφροδίτη Μέγαρη, Αναστασία Γκέρου, Μπιλ Τσαντίλας, Νικόλαος Ζιώζης, Τέλης Αθανασόπουλος – Γιόγκο, Τζένιφερ Κόνκλιν, Αναστασία Δάκη, Αχιλλέας Καραγκούνης, Ηλίας Κουκούλης, Σοφία Λεχοβίτη, Μαρία Μαργα ρίτη, Σοφία Μαργαρίτη,  Φαίη Μέγαρη, Αλέξανδρος Πολιτίδης, Ευάγγελος Σιώκης, Γιώργος Τόσκος, Χρήστος Βασιλείου, Νικολέττα Ζιώζη και Σωτήρης Εμμανουήλ, καθώς επίσης και οι τελειόφοιτοι των Ημερήσιων Σχολείων Βενετία Γαρυφάλλου (Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» στο Μπροπύκλιν), Χριστίνα Κατέχη (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρόνξ), Βασιλική Μελισσουργού (Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας), Λουίζα Ovadia («Αργύριος Φάντης» Μπρούκλυν) και Χριστίνα Ψαρού («Βασίλειος Σπυρόπουλος» στο Φλάσινγκ).

Οι υποτροφίες συνολικής αξίας $45.000 προέρχονταν από τα ταμεία του Συλλόγου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και τα ταμεία που έχουν ιδρύσει οι ευεργέτες του Συλλόγου.

Κατά την διάρκεια της τελετής προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο το οποίο πρόβαλε την 110ετή προσφορά του Συλλόγου στην ομογένεια και στην γενέτειρα και την φιλανθρωπική του δράση. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι ο Σύλλογος και τα μέλη του μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες.

Πάνω ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ενώ κάτω η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου “Βοσίλειος Σπυρόπουλος” Μαίρη Τζάλλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία η Εύα Γαλάνη, μέλος της Επιτροπής Υποτροφιών η οποία καλωσόρισε τον κεντρικό ομιλητή, τους ηγέτες του συλλόγου, τους φοιτητές και το ακροατήριο.

Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και ΗΠΑ έψαλε η σοπράνο Κωνσταντίνα Σιώκη, η οποία πρόσφατα έχει βραβευτεί με υποτροφία, ενώ την προσευχή ανέπεμψε ο π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καστοριά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Τούλα Καλαπούτη, ενώ τον κεντρικό ομιλητή παρουσίασε ο δικηγόρος Λίο Μπιβόλας.

Πάνω ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ενώ κάτω ο Αλέξανδρος Πολιτίδης, ο οποίος σπουδάζει στο St. John’s University. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Η ομιλία του δικαστή Μενελάου Τόσκου εμπεριείχε πολλές νουθεσίες για τους φοιτητές και σπουδαστές και εστιάστηκε στον ρόλο του ιστορικού συλλόγου και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δεσμών με την Καστοριά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης βράβευσε τον κ. Τόσκο για την προσφορά του στον Ναό της Θέμιδος, στην ομογένεια και στην Εκκλησία. Ο τιμώμενος είναι αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Γουάϊκοφ της Νέας Ιερσέης.

Ο Νικόλαος Ζιώζης, ο οποίος σπουδάζει στο Stony Brook University. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Αθανάσιος Ριζόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Πάνω ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ενώ κάτωΗ Αφροδίτη Μέγαρη η οποία σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η Σοφία Λεχοβίτη, η οποία ανέγνωσε την έκθεσή της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Ο Ηλίας Κουκούλης, ο οποίος σπουδάζει στο Western C.T. State University. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις”
Πάνω η Εύα Γαλάνη και κάτω η Αναστασία Γκέρου, η οποία σπουδάζει στο Queens College. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η Τζένιφερ Κόνκλιν, η οποία απουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις”.
Η Αναστασία Δάκη, η οποία σπουδάζει στο Adelphi University. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης Εύα Γαλάνη, ενώ παρουσιάζει το βίντεο για την ιστορία του Συλλόγου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
Πάνω ο Μπιλ Τσαντίλας, ενώ κάτω ο Αθανάσιος Ριζόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.
anamniseis.net

LIVE η 58η Απονομή Υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” (βίντεο)

 

Back to top button