ΑγροτικάΓούναΚαστοριά

Δεν εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στα μινκ – Ζητείται προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στις φάρμες

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα που μας παρέχουν οι αρμόδιοι φορείς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς δεν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα επικίνδυνων μεταλλάξεων στα γουνοφόρα ζώα, ούτε αύξηση του ιικού φορτίου του γενικού πληθυσμού εξαιτίας των γουνοφόρων ζώων», αναφέρει δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την πορεία της νόσου covid -19 σε εργαζόμενος και ζώα στην Κοζάνη και την Καστοριά.

Η Περιφέρεια έδωσε ΕΟΔΥ λίστες με τα ονόματα των εκτροφέων και των εργατών (μέσω του Συνδέσμου Εκτροφέων) και των κτηνιάτρων, ζητώντας να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, καθώς «από αρχές Δεκέμβρη έχουν συμπεριληφθεί στις ευπαθείς ομάδες οι σχετιζόμενοι με τα γουνοφόρα ζώα άνθρωποι.»Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «διενεργούνται επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα».

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι περιοχές με τις εκτροφές γουνοφόρων ζώων δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων SARS-Cov-2 σε ανθρώπους σε σύγκριση με παρακείμενες περιοχές ή και την Ελλάδα συνολικά. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το στέλεχος 1 που βρέθηκε στις εκτροφές γουνοφόρων δεν εμπνέει καμία ανησυχία καθώς προκαλεί μικρότερο ιικό φορτίο και διεθνώς έχει αναφερθεί και σε άτομα μη σχετιζόμενα με τα γουνοφόρα ζώα.

Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και με προσοχή από τους αρμόδιους επιστήμονες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνεται πως η Περιφερειακή Αρχή παρακολουθεί το θέμα της προσβολής των γουνοφόρων ζώων από τον covid-19 από την έναρξη της πανδημίας και προέβη εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο πρόληψης της νόσου.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, διενεργούν τακτικά τεστ ανίχνευσης του ιού στους εργαζομένους και στα γουνοφόρα ζώα και παράλληλα πραγματοποιούνται έλεγχοι της αλληλουχίας του γονιδιώματος των θετικών στον ιό ανθρώπων και ζώων από εξειδικευμένο εργαστήριο.

Το πρόγραμμα ελέγχου του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στις Π.Ε. Θεσν/νικης και Βοιωτίας αναπτύσσεται από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Η Περιφέρεια προέβη σε σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο με πολυετή εμπειρία σε γουνοφόρα ζώα και ενίσχυσε το δυναμικό του Τμήματος Κτηνιατρικής Κοζάνης με έναν ακόμη κτηνίατρο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ για τις ανάγκες ανάλυσης των δειγμάτων των γουνοφόρων ζώων, προέβη σε σύναψη σύμβασης έργου με διαπιστευμένο εργαστήριο.

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ert.gr

Back to top button