Καστοριά

ΠΕ Καστοριάς: Ξεκινάει Σήμερα 25 Ιανουαρίου η Διαδικασία Χορήγησης και Ανανέωσης των Δελτίων Μετακίνησης ΑμEΑ

Ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου 2021 η έκδοση και η ανανέωση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμEΑ για το έτος 2020-2021. Ημερομηνία λήξης έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα ΚΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού όπως επιβάλλουν οι συνθήκες για την αποφυγή διασποράς του Κορονωϊού-Covid-19, καθώς και στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Καστοριάς.

Δικαιούχοι είναι :
1.Άτομα με αναπηρίες :
– Ελληνικής υπηκοότητας
-Υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ε.Ε ,καθώς και Υπήκοοι Κρατών –Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου ( Ε.Ε.Ο.Χ ).
-Υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ 4017/59( ΦΕΚ 246/59τΑ΄).
-Υπήκοοι των κρατών εκτός Ε.Ε που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε Ελληνικό έδαφος.
-Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων ) ευρώ ( το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω).

Στα άτομα αυτά που διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης με τα Αστικά Λεωφορεία και μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές των Υπεραστικών Λεωφορείων του ΚΤΕΛ
Σε περίπτωση που το Δηλωθέν Εισόδημα υπερβαίνει τα παραπάνω αναφερόμενα ποσά παρέχεται το Δικαίωμα Μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο μόνο κατά 50% έκπτωση σε όλες τις διαδρομές των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης Tυφλότητας και του προγράμματος Σοβαρής και Βαριάς Νοητικής Υστέρησης που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται Κάρτα Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Αίτηση του ενδιαφερόμενου, ή του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου (Συμπληρώνεται από τα ΚΕΠ ή την Υπηρεσία)
2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομία ποσοστό Αναπηρίας (τουλάχιστον 67% και η διάρκεια ισχύος της) ή γνωμάτευση ΚΕΠΑ στην οποία δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση χορήγησης επιδόματος. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος από το δικαιούχο. 2β. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον. 2γ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και Β.Ν.Κ. που λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους. Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΠΕΚΑ για να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από ατύχημα για τους υπηκόους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος).
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί ακριβούς διεύθυνσης και τόπου διαμονής (Διατίθεται από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ), όπου θα δηλώνεται και η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.
Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας ( φωτοαντίγραφο )
Δύο φωτογραφίες (για την χορήγηση Νέου Δελτίου) Ειδικά οι δικαιούχοι Δελτίου Συνοδού πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες, η μία θα επικολλάται στο δελτίο συνοδού
7. Προηγούμενο Δελτίο Μετακίνησης(Ανανέωση)
Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (2019)
Σε περίπτωσή απώλειας , η οποία βεβαιώνεται από αστυνομική αρχή, δύναται να χορηγηθεί εκ νέου Δελτίο Μετακίνησης από την Π.Ε. Καστοριάς ότι ο δικαιούχος ήταν κάτοχος δελτίου μετακίνησης, όπου θα επικολλάται και θα σφραγίζεται φωτογραφία του δικαιούχου. Σε περίπτωση απώλειας για δεύτερη φορά, δεν είναι δυνατή η επαναχορήγησή του.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται από την κα. Ρεσίνη Σοφία Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Καστοριάς, 2ος όροφος, γραφείο 13, τηλέφωνο 2467350284.

Back to top button