Κόσμος

Ισπανία: Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας απο το τρίτο κύμα της πανδημίας

Με μεγαλύτερη ένταση χτυπά το τρίτο κύμα της πανδημίας την Ισπανία.  Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πλέον η χώρα βρίσκεται στο πικ του κύματος αυτού καθώς σε 6 Αυτονομίες το 50% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι πλήρες από ασθενείς και το Σύστημα Υγείας πιέζεται.

Τα στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό για το Σαββατοκύριακο ανακοινώνονται αργά το απόγευμα σήμερα.

Η πολεμική που ξεκίνησε με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο εμβολιασμού συνεχίζεται καθώς δημοσιοποιούνται τα ονόματά τους και οδηγούνται σε παραίτηση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος παραιτήθηκε για να μην αμαυρώσει το όνομα των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς εμβολιάστηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Στρατού. Στην Ισπανία το Πρωτόκολλο Εμβολιασμού είναι ξεκάθαρο σχετικά με την προτεραιότητα στις ομάδες που εμβολιάζονται πρώτες.

Εντωμεταξύ αύριο μετά το καθιερωμένο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί το όνομα του/της νέου υπουργού Υγείας καθώς ο νυν υπουργός Σαλβαδόρ Ίγια παραιτείται προκειμένου να λάβει μέρος ως επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC στις τοπικές εκλογές της Αυτονομίας που θα διενεργηθούν  στις 14 Φεβρουαρίου.

Η Επιτροπή Υγείας ενέκρινε στο μεταξύ, την δεύτερη φάση εμβολιασμών καταρχήν για το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού – όχι μόνο της πρώτης γραμμής  που ήδη εμβολιάστηκαν- και των ηλικιωμένων 80 ετών και άνω.

Δώρα Μακρή/ΕΡΤ

Back to top button