Ελλάδα

Βιβλιοκριτική: «Υποτείνουσα» από την Ελίνα Βαρβαρήγου

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα, περνώντας τον τελευταίο χρόνο κλεισμένος στο διαμέρισμά του μπροστά στην άδεια σελίδα του υπολογιστή. Μία μυστηριώδης γυναίκα εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του κι εξαφανίζεται ανεξήγητα. Ακολουθώντας τα ίχνη της, ένα ταξίδι ξεκινά. Μια διαρκής αναζήτηση του εαυτού του μέσα από μία πορεία στις Κυκλάδες, γεμάτη μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις από τα ελληνικά νησιά.

Τρείς άνθρωποι-κλειδιά θα βρεθούν στον δρόμο του. Μία γυναίκα-γκουρού στη Σαντορίνη, ένας αγροτικός γιατρός στην Ανάφη κι ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στη Δονούσα. Συναισθήματα και μνήμες βαθιά θαμμένες ξυπνούν. Μυστικά καλά κρυμμένα βγαίνουν στο φως κι αλλάζουν τη ζωή του ήρωα για πάντα, τοποθετώντας τον ίδιο σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο εξέλιξης.

Η Ελίνα Βαρβαρήγου μας εκπλήσσει για μία ακόμα φορά με το δεύτερο βιβλίο της, την «Υποτείνουσα». Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας απλή, καθημερινή γλώσσα και μεστό λόγο μας ταξιδεύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Καταφέρνει με εξαιρετικό τρόπο ν’ αποτυπώσει τα βαθιά ψυχικά ρήγματα του ήρωα ελαφρύνοντάς τα με ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι. Κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα με τις διαρκείς ανατροπές και το αναπάντεχο τέλος, το οποίο δίνει μια φωτεινή προοπτική και λειτουργεί σαν μια ψυχική λύτρωση τόσο του ήρωα όσο και του ίδιου του αναγνώστη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύεται απόλυτα η ανδρική ψυχολογία τη στιγμή που η συγγραφέας σε ενεστώτα χρόνο και πρώτο πρόσωπο τοποθετεί τον αναγνώστη μέσα στο αντρικό μυαλό. Μια περιπέτεια, ένα οδοιπορικό που κόβει την ανάσα και επιτρέπει στον αναγνώστη να ταυτιστεί τόσο με τον ίδιο τον ήρωα όσο και με τους υπόλοιπους χαρακτήρες.

ΑΠΕ

Back to top button