Κόσμος

Ιράν: Πρώτα οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις και μετά θα τηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία

Η Τεχεράνη δεν θα αποδεχθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να αναστρέψει την επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματός της προτού η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Σαρίφ.

Η απαίτηση «δεν είναι πρακτική και δεν θα συμβεί», είπε ο Ζαρίφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει πει πως η Τεχεράνη πρέπει να ξαναρχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στην πυρηνική της δραστηριότητα που προβλέπει η συμφωνία της με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, προτού μπορέσει να επανέλθει στη συμφωνία.

Τσαβούσογλου: Να αρθούν οι κυρώσεις

Το Ιράν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας σε μια βήμα το βήμα απόκριση στην απόφαση του προκατόχου του Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη συμφωνία το 2018 και να επαναφέρει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Υποστηρίξαμε από την αρχή τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε δυστυχώς από αυτήν τη συμφωνία. Ελπίζω πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανέλθει σε αυτήν και πως οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν, μιας αδελφής χώρας, θα μπορέσουν να αρθούν», δήλωσε από την πλευρά του, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στην Τουρκία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή, η οποία τον οδήγησε προηγουμένως στο Μπακού, στο Γερεβάν, στο Τμπιλίσι και στη Μόσχα. Αργότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σαρίφ: Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ιράν επανέλαβε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδο 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φόρντοβ – ένα επίπεδο στο οποίο είχε φθάσει πριν από τη συμφωνία.

Ωστόσο το Ιράν έχει πει ότι μπορεί γρήγορα να αντιστρέψει τις παραβιάσεις αυτές αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας εφόσον και οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ

Back to top button