Φαίνεται ίσως λίγο μπερδευτικό αλλά επιτρέψτε μου να εξηγήσω :
ΡΟΖ: Η Ρωσία όπως φαίνεται στις μερκατορικές προβολές, δηλαδή στο είδος χάρτη που συναντάμε σχεδόν παντού, οπου ό,τι είναι πιο κοντά στους πόλους παραμορφώνεται και φαίνεται πολύ μεγαλύτερο
ΜΠΛΕ: Η Ρωσία (την αναποδογύρισα!) όπως είναι ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε σύγκριση με την Αφρική (αρκετά μικρότερη απο την γειτονική μας ήπειρο!)
ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ Όπως έχουμε ξαναματαπεί, το 99,999% των χαρτών που συναντάμε, είναι μερκατορικές προβολές. Η μερκατορική προβολή είναι το είδος χάρτη που έχει καθιερωθεί διότι ήταν το πιο χρησιμο είδος χάρτη για την ναυσιπλοΐα, αλλά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα : παραμορφώνει τα μεγέθη – όσο πιο κοντά στους πόλους βρίσκεται κάτι, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!
Χάρτης φτιαγμένος με thetruesize.com / Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ
Η Μερκατορική προβολή είναι κυλινδρική παρουσίαση χάρτη η οποία παρουσιάστηκε από τον Φλαμανδό χαρτογράφο και γεωγράφο Γκεράρντους Μερκάτωρ το 1569. Έγινε η πρότυπη προβολή χάρτη για τη ναυτική πλοήγηση λόγω της ικανότητάς της να αντιπροσωπεύει γραμμές σταθερής πλοήγησης πορείας, γνωστές ως λοξοδρομικές γραμμές ή λοξόδρομα, ως ευθεία τμήματα που διατηρούν τις γωνίες με τους μεσημβρινούς. Η γραμμική κλίμακα είναι ίση σε όλες τις κατευθύνσεις γύρω από οποιοδήποτε σημείο, διατηρώντας έτσι τις γωνίες και τα σχήματα των μικρών αντικειμένων. Το γεωγραφικό πλάτος αυξάνεται κατά το ανέβασμα από τον Ισημερινό στους πόλους, όπου η κλίμακα γίνεται άπειρη. Έτσι, για παράδειγμα, περιοχές όπως η Γροιλανδία και η Ανταρκτική εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι στην πραγματικότητα, σε σχέση με τις χερσαίες εκτάσεις κοντά στον ισημερινό όπως η Κεντρική Αφρική.
1 λεπτό ανάγνωση