ΑθλητικάΚόσμος

Οι 50 αγώνες που πρέπει να δεις… τουλάχιστον μία φορά στην ζωή σου

Το ποδόσφαιρο είναι το λαοφιλέστερο παιχνίδι που επινόησε ο άνθρωπος και οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο σημαντικότερος, όμως, είναι πως η ταύτιση του ατόμου με τους 22 πρωταγωνιστές και με την «στρογγυλή Θεά»,  είναι άμεση. Η συντριπτική πλειονότητα των νεαρών -κυρίως αγοριών- ανά την υφήλιο, έχουν κλωτσήσει μία μπάλα στην γειτονιά, στην πλατεία και στο σχολείο.

Και… παρέα με την μπάλα με τα πολύγωνα, έχουν προκύψει οι πρώτες κοινωνικές συναναστροφές, οι πρώτες φιλίες, οι πρώτες αντιπαραθέσεις. Το ποδόσφαιρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία των ανθρώπων και ανεξάρτητα από την εξέλιξη του κάθε πιτσιρικά, παραμένει στην καθημερινότητα του και αποτελεί μία από τις… απολαύσεις της ζωής του. Ελάχιστα από τα πιτσιρίκια της αλάνας, καταφέρνουν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και όλα τα υπόλοιπα, εξελίσσονται σε φιλάθλους και υποστηρικτές των… ελαχίστων.

Αυτή ακριβώς η σχέση, είναι τόσο δυνατή και γίνεται ακόμη ισχυρότερη, από το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά προσβάσιμο και προσιτό στον καθέναν. Είτε δια ζώσης, είτε μακρόθεν, μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου, το ποδόσφαιρο έχει την «δύναμη» να μπαίνει σε κάθε σπίτι και να βρίσκεται μονίμως στην ημερήσια διάταξη του -κυρίως- ανδρικού πληθυσμού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η «στρογγυλή Θεά», έχει… εισχωρήσει και στο γυναικείο φύλο, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο κύπελλο να συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας, μπορεί να είναι… βαρετός και οι φίλαθλοι να… παρακαλούν για το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, όμως μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις και συναισθήματα, που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Μόνο ένας φίλαθλος, μπορεί να νιώσει τι αισθάνεται ένας… φίλαθλος.

Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό του πλανήτη, το γαλλικό «France Football», συγκέντρωσε και δημοσίευσε, έναν κατάλογο με τους 50 ποδοσφαιρικούς αγώνες που κάθε φίλαθλος θα πρέπει να δει… τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. Και στην κορυφή, οι Γάλλοι συντάκτες τοποθέτησαν μία κυριολεκτικά συγκλονιστική αναμέτρηση, που έχει μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Πρόκειται για τον ημιτελικό του Μουντιάλ 1982, ανάμεσα στην Δυτική Γερμανία και την Γαλλία, που έληξε με πρόκριση των Δυτικογερμανών στα πέναλτι με 5-4. Είναι ένας αγώνας, που… διαμόρφωσε ποδοσφαιρικές συνειδήσεις για τους σημερινούς 50άρηδες, αρκετοί εκ των οποίων υποστηρίζουν σήμερα, μία από αυτές τις δύο εθνικές ομάδες.

Στην δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα, συναντάμε τον απίστευτο τελικό του Champions League, για την περίοδο 2004-2005. Ηταν η βραδυά, που η Λίβερπουλ απέδειξε ότι δεν είναι… απλά ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Με μία εκπληκτική ανατροπή, οι «κόκκινοι» ισοφάρισαν την Μίλαν σε 3-3 και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο στα πέναλτι (σ.σ. 3-2), χαρίζοντας ανεξίτηλες στιγμές και μνήμες στα εκατομμύρια των υποστηρικτών τους, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Ακολουθούν οι 50 συναρπαστικότεροι αγώνες της ποδοσφαιρικής Ιστορίας, όπως τους κατέγραψε το «France Football».

ΑΠΕ

Back to top button