Ελλάδα

Χαρδαλιάς από Θεσσαλονίκη: «Ένα κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης – Ξεκινήσαμε την ιχνηλάτηση»

«Παρακολουθούμε το κομμάτι με τις μεταλλάξεις και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα μέτρα για να διαφυλάξουμε τη δημόσια Υγεία» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεως Νίκος Χαρδαλιάς, με φόντο τον συναγερμό που σήμανε για τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι έφτασαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη με τα μεταλλαγμένα κρούσματα. Ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη μίνι σύσκεψη που είχε με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τόνισε σε δηλώσεις ότι ότι: «Προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακά και rapid test στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών των μεταλλαγμένων κρουσμάτων», εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε ιερέα της Εκκλησίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση σε όλους τους κατοίκους για την τήρηση των μέτρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη «έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και θέλουμε να παραμείνουμε στα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα». Σχετικά με το αν η μετάλλαξη του ιού επηρεάζει τη διαδικασία των εμβολιασμών, ο υφυπουργός απάντησε ότι: «Προχωράμε με βάση το σχέδιο του εμβολιασμού, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική και παραμένουμε πιστοί σε αυτό».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «η Περιφέρεια θα συνδράμει προκειμένου να ανταποκριθούμε επιτυχώς και σε αυτή την πρόκληση. Για ακόμη μια φορά καλούμαστε να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων και θέλω να κάνω μία έκκληση προς τους συμπολίτες μας να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν συνωστιζόμαστε και κρατάμε τα μέτρα των αποστάσεων. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα πρέπει και πάλι να ληφθούν μέτρα. Άρα ας κάνουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε τη μείωση των κρουσμάτων και να επιτρέψουμε την οικονομία να “ανασάνει”».

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών τόνισε ότι «ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει ιχνιλάτηση σε βάθος με χιλιάδες μοριακά τεστ για να μπορέσει να επισημανθεί αν υπάρχει είσοδος στην Κοινότητα της αφρικανικής μετάλλαξης. Ένας ιερέας από την Εκκλησία είναι θετικός στο μεταλλαγμένο ιό. Αυτό που απαιτήσαμε είναι να έρθει ο ΕΟΔΥ να εγκατασταθεί στα δημοτικά ιατρεία για να κάνει χιλιάδες τεστ για να μπορούμε να έχουμε καταγραφή των κρουσμάτων σε όλους τους δήμους. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι τη δυνατότητα να πληρώνουν για τεστ. Αν θέλουμε ακριβή στοιχεία ο ΕΟΔΥ επιβάλλεται να κάνει χιλιάδες τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη άφιξη του υφυπουργού Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κατέστη απαραίτητη μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Αμφότεροι δεν προχώρησαν σε δηλώσεις και εισήλθαν εσπευσμένα στον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης.

Δείτε τις φωτογραφίες του ThessToday:

Στο σημείο έφτασε και ο Συμεών Μεταλλίδης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος – αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Παρών και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

thesstoday.gr

Back to top button