ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι παλιοί γαλατάδες της Καστοριάς

Ο Χρήστος Κώττας απ’ την Έδεσσα ήρθε με το “επαγγελματικό του όχημα” και βρήκε τα δυο του ξαδέρφια το Χρήστο τον ψηλό (τον πατέρα μου στο καλάθι) και τον Βαγγέλη. Την παρέα στο πίσω μέρος του ποδηλάτου συμπληρώνει άλλος ένας συγχωριανός, ο Κώστας Ήργης. Πολύ πιθανόν να τους πήγε όλους με το ποδήλατο και μια βόλτα στη Λιθιά μετά.
Φωτογραφία τραβηγμένη μπροστά στη Λέσχη Κυνηγών στη Βόρεια Παράλια της Καστοριάς, πριν πάνε φαντάροι κατά τα λεγόμενα του πατέρα μου, άρα πριν το 1960.
Η φωτογραφία αυτή δίνει την αφορμή για να θυμηθούμε ότι όλοι οι παλιοί γαλατάδες στην Καστοριά, πλανόδιοι διανομείς, αλλά και με σταθερά γαλαταδικα, καταγόταν από τη Λιθιά. Έως και πρόσφατα οι παλιότεροι θυμόμαστε τα γαλατάδικα του Ατζέμη στη Βαλαλά, του Κώττα Ζήση στον καθρέφτη, του Μάνου στην Ομόνοια, του Παπαχρήστου στο λόφο Ξενία, του Σιούρμπα στους πρόποδες της Καλλιθέας (Βαρόσι), του Γκετσίδη (απ’ το διπλανό Τσιρίλοβο με ρίζες κι αυτός απ’ τη Λιθιά) στη Χριστοπούλου και μετέπειτα στην Καλλιθέα.
Είναι πραγματικά άξιο έρευνας το γεγονός ότι Λιθιώτες Γαλατάδες από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας ακόμη είχαν εγκατασταθεί σε πόλεις κατά μήκος της Εγνατίας οδού, την Έδεσσα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη και έφταναν μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.
Υ.Γ. και η οικογένεια του πατέρα μου, μετά τη μόνιμη εγκατάσταση της στην Καστοριά το 1945 ασχολήθηκε με τη διανομή γάλακτος για μια δεκαετία, το ίδιο συνέβη και με αρκετές ακόμη οικογένειες που κατάγονταν από εκεί.
Παναγιώτης Κώττας

Back to top button