Ερώτηση Ζ. Τζηκαλάγια για την παροχή εμβολίων και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Ερώτηση : «Εμβολιαστική Βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια»

 Αθήνα, 2η Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣ :

  • τον Υπουργό  Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια  
  • τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

 Θέμα : «Εμβολιαστική Βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια»

Δικαιώνοντας την ύπαρξη της και προδιαγράφοντας τις τεράστιες μελλοντικές της δυνατότητες η ΕΕ κατόρθωσε εγκαίρως, να προετοιμάσει και εξασφαλίσει τον επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού της. Οι όποιες δυσρυθμίες οφείλονται αποκλειστικώς στις παραγωγικές ανεπάρκειες και πρακτικές της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας. Αντιθέτως όχι απλώς οι αναπτυσσόμενες αλλά  ακόμη και ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ενώσεως αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις εμβολιαστικές τους ανάγκες. Οι χώρες αυτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προς το παρόν όμως η υπόσχεση του προγράμματος, να  εξασφαλίσει δόσεις, που θα καλύπτουν το 20% του πληθυσμού, παραμένει ανεκπλήρωτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, να διαθέσει ειδικώς στα Δυτικά Βαλκάνια 70εκ € (Instrument  for Pre-Accession Assistance ) προς αυτόν τον σκοπό, με δυσδιάκριτα όμως μέχρις στιγμής αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση  παρά τις σοβαρές  αντικειμενικές δυσκολίες  έχει επιτύχει, να εφαρμόσει με επάρκεια ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα μεταξύ των αποτελεσματικοτέρων  στην Ένωση. Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και ειδικών  επαγγελμάτων εξυπηρέτησης του κοινού μέχρι και την άνοιξη δημιουργεί ασπίδα.  Εμείς τα καταφέρνουμε. Οι γείτονες όμως όχι.

Πέραν των  -ιδιαιτέρως για την Μακεδονία- πρακτικών θεμάτων της συνύπαρξης ( οδική πρόσβαση, εμπόριο, εποχιακοί εργάτες, τουρισμός) υπάρχει και η πολιτική και ιστορική διάσταση. Η σημερινή δεσπόζουσα θέση της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη έχει και ηθικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες στην μακραίωνα εθνική μας πορεία πάντοτε θεωρούσαμε υποχρέωση , να προσφέρουμε αρωγή στους έχοντες ανάγκη, ακόμη και από το υστέρημα μας. Μια τέτοια στιγμή είναι και τώρα.

Ως εκ τούτου ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

Εάν είναι εντός των δυνατοτήτων της χώρας  -ενδεχομένως και ηγουμένης μιας κοινής προσπάθειας με τις λοιπές βαλκανικές  χώρες μέλη της ΕΕ- η παροχή εμβολίων και τεχνικής υγειονομικής βοήθειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς κάλυψη έστω των αρχικών στοιχειωδών αναγκών εμβολιασμού πχ του υγειονομικού τους προσωπικού και ευπαθών ομάδων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Βαρτζόπουλος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Ζήσης Τζηκαλάγιας Βουλευτής Ν.Δ  Ν. Καστοριάς

shares