Κόσμος

Ρωσία: Το δικαστήριο αποφάσισε φυλάκιση του Ναβάλνι – Εντονες αντιδράσεις από την Δύση

Το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας αποφάσισε να στείλει τον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.

Η ποινή φυλάκισης σε 3,5 χρόνια με αναστολή που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Ωστόσο ο Ναβάλνι θα παραμείνει στην φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκλεισθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο ιστότοπος OVD-info ανακοίνωσε ότι την Τρίτη συνελήφθησαν έξω και πέριξ του δικαστηρίου περισσότερα από 300 άτομα.

ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία ζητούν την απελευθέρωση του Αλ. Ναβάλνι. Η Λιθουανία καλεί την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».

«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ομολόγος του Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.

«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.

Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Μισέλ: Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Ναβάλνι

Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Φον Ντερ Λάιεν: Η Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τον Ναβάλνι

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει:

«Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων»

Μπορέλ: Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του Ναβάλνι

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Η Μέρκελ καταδικάζει τη φυλάκιση του Ναβάλνι

Η Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα την φυλάκιση σε 3,5 χρόνια του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, κρίνοντας την καταδίκη του παράνομη, με την Γερμανίδα καγκελάριο να ζητά τερματισμό της βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Ρωσία.

«Η ετυμηγορία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι απέχει πολύ από πρότυπα κανόνων δικαίου. Ο Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», ανέφερε σε ένα tweet η Μέρκελ, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπό της.

«Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών της Δύσης, ζήτησαν την απελευθέρωση Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο απάντησε λέγοντας «μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους».

Μακρόν: Απαράδεκτη η καταδίκη του Ναβάλνι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

AΠΕ

Back to top button