Κόσμος

Ερντογάν: Τρομοκράτες οι φοιτητές που διαδηλώνουν – Εκ νέου επίθεση στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον ενός πρύτανη με “τρομοκράτες” και επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

“Δεν θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας”, είπε σε μια ομιλία ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κύμα φοιτητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και έναν μήνα την Τουρκία.

“Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;” πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι αρχές δεν θα επιτρέψουν το κίνημα φοιτητικής αμφισβήτησης να μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπως εκείνες του 2013, γνωστές ως το κίνημα του Γκεζί, που τον είχε βάλει στο στόχαστρο όταν ήταν πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα των οποίων έχουν γίνει ένα από τα αιτήματα της αμφισβήτησης μετά τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν για προσβολή του ισλάμ επειδή διοργάνωσαν μια καλλιτεχνική έκθεση που περιελάμβανε αναπαράσταση ενός ιερού για το ισλάμ τόπου με σημαίες του ουράνιου τόξου.

“ΛΟΑΤΚΙ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική. Προχωράμε προς το μέλλον με αυτές τις αξίες”, είπε.

Ο διορισμός στις αρχές του έτους από τον Ερντογάν ενός πρύτανη προσκείμενου στην εξουσία ως επικεφαλής του περίβλεπτου Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici στα τουρκικά) οδήγησε στο ξέσπασμα ενός κινήματος αμφισβήτησης.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες, Τρίτη, τουλάχιστον 170 ανθρώπους που συμμετείχαν στις νέες διαδηλώσεις οι οποίες δεν δείχνουν κανένα σημάδι κόπωσης, παρά την όλο και πιο άγρια καταστολή των αρχών.

Οι σχέσεις που είχε στο παρελθόν ο νέος πρύτανης, ο Μελίχ Μπουλού, με το κόμμα του Ερντογάν και ο διορισμός του χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το συμβούλιο διοίκησης του πανεπιστημίου προκάλεσαν οργή.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Μπουλού και την απελευθέρωση των τεσσάρων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που συνελήφθησαν για τη διοργάνωση μιας έκθεσης που περιελάμβανε τον αμφιλεγόμενο πίνακα.

Εξάλλου, η λέσχη ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου έκλεισε.

Κρίνοντας πως ο εν λόγω πίνακας προσέβαλλε το ισλάμ, Τούρκοι αξιωματούχοι, κυρίως ο Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, πολλαπλασίασαν τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Παρά τις διαδηλώσεις που καταστάληκαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης, ο Μπουλού απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

“Δεν σκέπτομαι καθόλου να παραιτηθώ. Περίμενα από τη αρχή ότι αυτή η κρίση μπορεί να πάρει έξι μήνες για να επιλυθεί και έτσι θα είναι”, δήλωσε στην εφημερίδα Haberturk.

“Είμαι ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΚΙ”, είπε ακόμη.

Η σύλληψη εκατοντάδων φοιτητών στη διάρκεια των διαδηλώσεων προκάλεσε κατακραυγή στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος εξελέγη με την αντιπολίτευση που προτιμά συνήθως να μένει στο περιθώριο των αντεγκλήσεων, κάλεσε τον Μπουλού να παραιτηθεί.

“Σας καλώ να παραιτηθείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στα πανεπιστήμια και να αποφευχθεί η πόλωση στη χώρα μας”, έγραψε σε ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Twitter.

Αρνείται να παραιτηθεί ο διορισμένος από τον Ερντογάν πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών εδώ και ένα μήνα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την όξυνση της έντασης λόγω της σύλληψης περισσότερων από 300 ατόμων τις τελευταίες δύο ήμερες.

Αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Bogazici διαμαρτύρονται κατά του διορισμού στη θέση του πρύτανη του Μελίχ Μπουλού, ενός ακαδημαϊκού και πρώτην υποψηφίου το 2015 του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Καταγγέλλουν ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας συζήτησεις σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Μελίχ Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. ΟΙ περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά 11 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Άγκυρα 69 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπουλού δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ”.

Μιλώντας στο HaberTurk σχολίασε: “η κρίση θα τελειώσει μέσα σε έξι μήνες”.

Χθες ακαδημαϊκοι συγκεντρώθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου εχοντας τις πλάτες τους στραμμένες προς το γραφείο του πρύτανη, ενώ φώναζαν “Μελίχ Μπουλού παραιτήσου” και κρατούσαν πανό που έγραφαν τον αριθμό “159”, τον αριθμό των ατόμων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Ο Μπουλού κατήγγειλε εξάλλου, μιλώντας στο HaberTurk, ότι οι συγκεντρωμένοι δεν τους επέτρεψαν να βγει από το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του για να μιλήσει με “ομάδα” των φοιτητών και ότι η αστυνομία δεν του επέτρεψε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), επέκρινε τις συλλήψεις των φοιτητών και κάλεσε τον Μπουλού να παρατηθεί για να τερματιστεί “αυτή η άσχημη κατάσταση”.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς σε ανοικτή του επιστολή προς τον Μπουλού του επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερα να θυσιάσει τη θέση του παρά “την ακαδημαϊκή ειρήνη, τη νεολαία και το μέλλον μας”.

ΑΠΕ

Back to top button