Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ιστορικά Καστοριάς: Το εμβληματικό «Hotel Tsamis»

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Hotel Tsamis» κτίστηκε το έτος 1977-78 δίπλα στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς από τους αδερφούς Γρηγόρη & Κωνσταντίνο Τσάμη. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που ανεγέρθηκε εκτός του αστικού ιστού, στην είσοδο της πόλης και την περιοχή Πέτρα.
Κτισμένο σε σχέδια του Θεσσαλονικιού αρχιτέκτονα Βάϊου Ζαχαριάδη, ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που προσέγγιζε το γνωστό νεοπαραδοσιακό μακεδονίτικο στυλ που κατέκλυσε την πόλη αργότερα κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90. Εμφανείς και οι επιρροές του ύστερου μοντερνισμού.
Η κάτοψή του αποτελούνταν από δύο μακρόστενους όγκους, διατεταγμένους να σχηματίζουν μια αμβλεία γωνία, ώστε να παρέχεται στα δωμάτια απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς.
Πρωτοπόρο κατάλυμα για την εποχή του με προβλήτα για πρόσδεση πλεούμενων, χάραξε δρόμους για τον σύγχρονο παραθερισμό στη Δυτική Μακεδονία, προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για δεκαετίες, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεών πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χοροεσπερίδες και πολιτικές συγκεντρώσεις επί 40 χρόνια.
Σήμερα, το τριώροφο με υπόγεια ξενοδοχείο κατέρρευσε ολοσχερώς μετά από ισχυρότατη έκρηξη.

 

 

 

 

Back to top button