Ελλάδα

Εστίαση Θεσσαλονίκης: Λουκέτα και εξοπλισμοί στο «σφυρί»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του lockdown τους οδηγούν να βάζουν οριστικό «λουκέτο» στα μαγαζιά τους, να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τον εξοπλισμό τους, την ώρα που η Εφορία απαιτεί 100% των μισθωμάτων λόγω… πτώχευσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Ζήτημα επιβίωσης όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των καταστηματαρχών τίθεται πλέον λόγω του κορωνοϊού, καθώς εκατοντάδες επιχειρηματίες δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στα σπίτια τους. Ο χώρος της εστίασης σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης Νίκης Κωνσταντίνου για πρώτη φορά στα χρονικά «δοκιμάζεται τόσο σκληρά» και οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών μετά την άρση του lockdown, θα «στραγγαλίσουν» οριστικά τα καταστήματα.

«Η Εφορία ζητά το 100% του μισθώματος»

Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με εταιρείες που καιροφυλακτούν προκειμένου να αξιώσουν εξοπλισμούς σε αρκετά χαμηλές τιμές, με σκοπό την πώλησή τους σε διεθνής δημοπρασίες εντός τριμήνου. Την ίδια στιγμή, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «κούρεμα» του ενοικίου, επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι η Εφορία ζητά από ενοικιαστές το 100% του μισθώματος του ενοικίου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου, καταγγέλλοντας ότι «η Εφορία στέλνει μήνυμα στους ενοικιαστές των επιχειρήσεων ενημερώνοντάς τους ότι έχει κατασχεθεί η επιχείρηση ή το ακίνητο λόγω χρεών και ζητάει το 100% του μισθώματος, ενώ υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ισχύ το “κούρεμα” της κυβέρνησης». Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντίνου υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες επιχειρηματιών που ενημερώνονται από ενοικιαστές για την καταβολή όλου του μισθώματος του ενοικίου, την ώρα που μάλιστα η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα και στα σπίτια των καταστηματαρχών.

«Έχει συντριβεί ο κλάδος, πρόκειται για 100% καταστροφή», σημείωσε η κ. Κωνσταντίνου, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν χρήματα να αποπληρωθούν τα χρέη των επιχειρήσεων μετά την άρση του lockdown. «Έχουμε φτάσει τη δεκαετία του 80′ με περισσότερες από 30.000 κλειστές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και πάνω από 150.000 άνεργους που δημιουργήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού» επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, κάνοντας λόγο για «πτωματοποίηση των επιχειρήσεων που στο τέλος παίρνουν τα όργανά τους».

«Το κράτος είναι κακός “πατριός”»

Εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εστίαση, η κ. Κωνσταντίνου κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να «εξυγιάνει τον εκτροχιασμό που έχει συμβεί στην οικονομία», καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να φτωχοποιήσεις για τον ιό μια ολόκληρη κοινωνία». Η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ χαρακτήρισε μάλιστα το κράτος ως «κακό πατριό που ληστεύει την ελπίδα», ζητώντας «να επανέλθει (σ.σ. το κράτος) στον βασικό πυρήνα της ύπαρξής του, που είναι η προστασία της ελπίδας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα τώρα».

thesstoday.gr

Back to top button