ΓούναΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Φωτεινή Αραμπατζή: Το στέλεχος του κοροναϊού στα μινκ της Δυτ. Μακεδονίας δεν σχετίζεται με τη μετάλλαξη της Δανίας

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η Φωτεινή Αραμπατζή διευκρίνισε ότι το στέλεχος του κορονοϊού στα μινκ της Δυτικής Μακεδονίας δεν σχετίζεται με τη μετάλλαξη της Δανίας. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, και ξεκαθάρισε ότι: «Η μεμονωμένη μετάλλαξη Υ453F βρέθηκε σε έξι εργαζόμενους και στα μινκ τριών εκτροφών ενώ δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα δείγμα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο συγκριτικά με τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού: από τους έξι εργαζόμενους που την είχαν, οι τρεις εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα και οι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί».

Μάλιστα, υπογράμμισε εμφατικά ότι παρότι δεν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος, «εμείς σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με γνώμονα τα ισχυρά προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας, φροντίσαμε ώστε έκτοτε οι 450 εργαζόμενοι στις εκτροφές μινκ, να έχουν ήδη περάσει από 8 κύκλους τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, να έχουν διενεργηθεί έως τώρα 3600 τεστ» ενώ συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ληφθεί μέριμνα για την ένταξή τους στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.

Επίσης αποσαφήνισε ότι «… κανένα προϊόν εκδοράς από την εκτροφή μινκ, στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας δεν προωθήθηκε στο εμπόριο και ολοκληρώνοντας την ομιλία της υπογράμμισε: «Συνεπώς, όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών στη διαχείριση της κατάστασης, όπως κατήγγειλε η κ. Σακοράφα αλλά αντιθέτως επεδείχθησαν και επιδεικνύονται, ως οφείλουμε, άμεσα αντανακλαστικά, γνώση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων, επαφή με το πεδίο. Οι μόνες ευθύνες που θα πρέπει -φοβάμαι- να αναζητηθούν είναι αυτές της πολιτικής επένδυσης στην κινδυνολογία και στο φόβο!»

Η Δανία ολοκλήρωσε την εκστρατεία θανάτωσης 15 εκατομμυρίων βιζόν

 

 

 

Back to top button