ΑθλητικάΚαστοριάΠρόσωπα

Αναστάσιος Ιωαννίδης: “Να επανέλθουμε στη κανονικότητα και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, να διασκεδάζουμε παίζοντας μπάσκετ” (συνέντευξη)

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μάς παραχώρησε ο Αναστάσιος Ιωαννίδης, προπονητής ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΠΑΟΚ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ. Ο ίδιος μίλησε για την προπονητική, τις υποδομές, καταθέτοντας παράλληλα την άποψή του για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τοπικού και ελληνικού μπάσκετ. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα όσα ακούγονται για τις παρενοχλήσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Συνέντευξη στην Ελένη Κωστοπούλου

Τι  σας ώθησε να ασχοληθείτε με την προπονητική;

Όλα ξεκίνησαν πριν είκοσι χρόνια περίπου, όταν σαν παίκτης της ανδρικής ομάδας της Μεσοποταμίας, μου δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία να προπονώ κάποια τμήματα ακαδημιών του συλλόγου. Η επαφή αυτή με τα παιδιά και η αγάπη για το μπάσκετ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η διετής συνεργασία μου με καταξιωμένους προπονητές, όπως ο Γιώργος Σούλιος και ο Κώστας Πιλαφίδης, όπου δίπλα τους έμαθα πολλά και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

Υπάρχουν ταλέντα στο χώρο του μπάσκετ;

Φυσικά και υπάρχουν. Οι συνθήκες όμως για να αναδειχθούν τα ταλέντα αυτά δεν είναι ευνοϊκές. Θα πρέπει να δοθεί ρόλος σε ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και έχουν υπηρετήσει το μπάσκετ, ώστε  να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα κυρίως σε επίπεδο ακαδημιών και όχι μόνο. Αν παρακολουθήσουμε το πώς δουλεύουν οι ακαδημίες σε χώρες, όπως η Ισπανία ή η Γαλλία για παράδειγμα θα καταλάβουμε τι πάει λάθος με τα ταλέντα στην Ελλάδα και γιατί δεν εξελίσσονται.

Επίπεδο και ανάπτυξη. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει προκειμένου το μπάσκετ της Μεσοποταμίας να εξελιχθεί περισσότερο; Υπάρχουν υποδομές;  Και αν υπάρχει γενικότερα βοήθεια στο έργο σας (Δήμο- Περιφέρεια);

Για τα δεδομένα μιας περιοχής, όπως είναι η Μεσοποταμία, νομίζω ότι είμαστε από τους τυχερούς στο θέμα υποδομών. Υπάρχει ένα κλειστό γυμναστήριο στολίδι που πρόσφατα έγινε τοποθέτηση παρκέ στο εσωτερικό του χάρη στην αγάπη και το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων. Ίσως θα έπρεπε να προσεγγίσουμε και κάποιους ανθρώπους της περιοχής που μπορούν να στηρίξουν οικονομικά και υλικά τον σύλλογο, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι αυτό την δεδομένη χρονική στιγμή λόγω κρίσης και πανδημίας του κορονοϊού. Φέτος ο Δήμος από την πλευρά του από όσο  γνωρίζω έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει την θέρμανση τέτοιων εγκαταστάσεων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για όποιον ξέρει τι σημαίνει χειμώνας και άθληση στην Καστοριά.

Υπάρχει κάποια μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε τη σωστή ψυχολογία ενός μικρού αθλητή;

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ ξεκινάει  με το ‘’ HAVE FUN ‘’ που λένε και οι Αμερικάνοι. Προσπαθώ πρώτα απ’ όλα να περάσω το μήνυμα στα παιδιά, κυρίως  μέσα από το κομμάτι των προπονήσεων,  ότι πρέπει να διασκεδάζουν με αυτό που κάνουν. Τα παιδιά σ’ αυτές τις ηλικίες έχουν μεγάλη ανάγκη να παίξουν και να διασκεδάσουν, καθώς το πρόγραμμα και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι δύσκολες για αυτά.

Τί θα απαντούσατε στους γονείς που αναρωτιούνται: “Πόσο ωφέλιμο είναι το παιδί μου να ασχοληθεί με το μπάσκετ”; Τί προσφέρει σε ένα νέο ο αθλητισμός;

Όπως λέει στο βιβλίο του, ‘’Το δώρο’’ ο Στέφανος Ξενάκης, το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για να κινείται. Ο αθλητισμός έχει πολλά οφέλη. Το ρητό, ‘’ νους υγιής εν σώματι υγιεί’’ ,νομίζω τα λέει όλα. Το μπάσκετ πέρα από τα αυτονόητα οφέλη που δίνει  σαν ομαδικό άθλημα έχει και κάποια χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα, όπως το ότι εξασκείται κυρίως σε κλειστούς αθλητικούς χώρους, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στο παιδί να εκτονωθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Επίσης, η τριβή με το άθλημα αυτό βελτιώνει την ικανότητα άμεσης λογικής κρίσης του παιδιού, ώστε να αποκτήσει στρατηγική σκέψη, γρήγορη αντίληψη και αυτοπεποίθηση.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα δίνατε στους γονείς;  Και αντίστοιχα τι θα συμβουλεύατε στα παιδιά;

Μια πρόσφατη μελέτη   έλεγε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο άθλημα δεν έχουν απαραίτητα μειωμένη  απόδοση στα μαθήματα τους (σχολείο , φροντιστήριο κτλ.) όπως πολλοί γονείς πιστεύουν. Ίσα ίσα σε πολλές περιπτώσεις παιδιά που σταμάτησαν να αθλούνται μείωσαν  τις επιδόσεις τους και στα μαθήματά τους. Αυτό θα τους έλεγα σαν συμβουλή. Στα παιδιά θα έλεγα αυτό που τους λέω συνεχώς και στην προπόνηση. Νωρίς για ύπνο, καλή διατροφή και λιγότερο χρόνο σε οθόνες.

Τι έχετε να πείτε για τα όσα ακούγονται για το χώρο του αθλητισμού σχετικά με τις παρενοχλήσεις; Πιστεύετε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των γονέων; 

Είναι σοκαριστικά αυτά που ακούγονται τον τελευταίο καιρό και σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των γονέων. Το καλύτερο μέτρο πρόληψης, πιστεύω πως είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο πώς να αναγνωρίζουν σημάδια παρενόχλησης, βίας ή κακοποίησης, πώς να τα αντιμετωπίζουν και φυσικά να επικοινωνούν με τους γονείς τους χωρίς να φοβούνται. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να έχω επικοινωνία με όλους τους γονείς των παιδιών, είμαι πάντα διαθέσιμος να συζητήσω μαζί τους και πολλές φορές τους προτρέπω να καθίσουν και να παρακολουθήσουν την προπόνηση αν έχουν τον χρόνο. Ας ελπίσουμε πως απ’ όλα αυτά που γίνονται τελευταία στον χώρο του αθλητισμού κάτι καλό θα βγει στο τέλος.

Τέλος, θα θέλατε να κάνετε μια ευχή για την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε; 

Η ευχή μου είναι φυσικά να είμαστε όλοι υγιείς και να τελειώσει γρήγορα αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό. Να  μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα  και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, να διασκεδάζουμε παίζοντας μπάσκετ.

Κάτι τελευταίο πριν κλείσουμε ;

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη συνέντευξη και εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Μεσοποταμίας κο Λάζαρο Ψωμιάδη και όλο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Άννα Παπαηλιάδου που είναι η ψυχή του συλλόγου και συμβάλλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία της ομάδας και τέλος να ευχαριστήσω γονείς και παιδιά για αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιερώσατε. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Back to top button