Δυτική Μακεδονία

ΑΡΣΥ: Στοπ στις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Π.Σ.Δ.Μ στην προχθεσινή του συνεδρίαση (8/2) γνωμοδότησε αρνητικά στις ΜΠΕ που αφορούσαν την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού στα Κτενά Κοζάνης και ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού (ΜΥΗΣ) στην Κρανιά Γρεβενών. Η Ε.Π κινήθηκε με βάση την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΣΔΜ), που έγινε στις 28/1/21 και αφορά την «αναστολή αδειοδότησης όλων των αιτημάτων για εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία». Η απόφαση αφορά και τις μελλοντικές αιτήσεις για αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις. Οι λόγοι, κατά την πλειοψηφία του Π.Σ.Δ.Μ, είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Δ.Μ, γίνονται άναρχα και καταλαμβάνουν παραγωγικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για γεωργικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες και δεν έχουν αντικατασταθεί οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Στη συνέχεια υπήρξε και δικαστική προσφυγή της Π.Δ.Μ για την ματαίωση της εγκατάστασης πλωτών Φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύττου.

 Η απόφαση αυτή του Π.Σ αποτελεί μια πρώτη νίκη των κινημάτων της περιοχής που εδώ και πολύ καιρό στα Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη Φλώρινα και Καστοριά αναδείξαν με τις κινητοποιήσεις τους,  το μέγεθος του προβλήματος, ενάντια στο περιβάλλον και τη ζωή, αναγκάζοντας ακόμα και τους «συμφωνούντες» με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα ζητήματα της ενέργειας να διαφοροποιηθούν αλλά σε καμιά περίπτωση από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα.   

Το όλο πολιτικό σκεπτικό της Περιφερειακής Αρχής γενικότερα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση αφού θεωρεί σωστή την Πολιτική της Ε.Ε και της Κυβέρνησης στην επιλογή της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» η οποία υλοποιείται κυρίως με την εγκατάσταση τεράστιας ισχύος Αιολικών και Φωτοβολταϊκών. Αυτό δημιουργεί έδαφος για μελλοντική υπαναχώρηση στο θέμα αυτό και γενικότερα δεν βοηθάει στη γενίκευση της πάλης του λαού ενάντια στην καταστροφική αποβιομηχάνιση και ερημοποίηση της Περιοχής. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς δικαιολογεί την  κυβερνητική επιλογή για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και αντικατάστασή τους από ένα άλλο ορυκτό καύσιμο, το εισαγόμενο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο, σχιστολιθικό φυσικό αέριο προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου, Αμερικάνικου  κατά βάση, κεφαλαίου.

Εμείς ως «ΑΡ.ΣΥ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» σταθερά και αταλάντευτα υποστηρίξαμε εξ αρχής ότι πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις μεταβλητών ΑΠΕ διότι:

  1. Δεν αντικαθιστούν ενέργεια στο Ηλεκτρικό σύστημα, απλά προσθέτουν ισχύ και έχουν μπει ήδη πάρα πολλά στη Χώρα και στην Περιοχή μας ειδικότερα. Επίσης τα δίκτυα και γενικότερα το Η/Σύστημα της Χώρας μας δεν μπορεί να υποστηρίξει και να σηκώσει επί πλέον μεταβλητές ΑΠΕ. Για να μπορέσει το Η/Σ να στηρίξει τη λειτουργία όλων αυτών των μ.ΑΠΕ χρειάζεται πολλές νέες Θερμικές μονάδες με ορυκτά καύσιμα και χιλιάδες χιλιόμετρα νέα δίκτυα αλλά επειδή δεν υπάρχει ζήτηση πιθανά το ρεύμα να αποβεί και άχρηστο.
  2. Δεν είναι καθόλου φιλικές προς το Περιβάλλον όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αντίθετα καταστρέφουν τα δάση και το περιβάλλον στερώντας ταυτόχρονα λιβάδια και καλλιεργήσιμη γη από κτηνοτρόφους και αγρότες. Παρότι υπάρχουν πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις, στην ουσία κανένας δε γνωρίζει σήμερα τις μελλοντικές συνέπειες στο Περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων από αυτές  τις τερατώδες, εκτεταμένες παρεμβάσεις του Κεφαλαίου στη φύση
  3. Τις επενδύσεις αυτές (των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου) τις πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι και ο λαός, μία ως φορολογούμενοι πολίτες και άλλη μία ως καταναλωτές ρεύματος μέσω της αύξησης των τιμολογίων και των ρυθμιζόμενων χρώσεων. Το προηγούμενο διάστημα πάνω από 50 δις Ευρώ έβαλαν στις τσέπες τους τα τραστ των ελληνικών και ξένων ενεργειακών ομίλων και άλλα 45 δις Ευρώ εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ότι θα διαθέσει η Χώρα για νέες επενδύσεις στον τομέα της Η/Ενέργειας!  Κατά τα άλλα λεφτά δεν υπάρχουν για τους εξευτελιστικούς μισθούς των εργαζομένων, για την δημόσια υγεία που καρκινοβατεί  και για την παιδεία μας που δεν έχει αίθουσες και εκπαιδευτικούς.

Εμείς ως ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δ. Μακεδονία αγωνιζόμαστε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Ούτε ιδιώτες, ούτε ενεργειακές κοινότητες. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος

Κοζάνη 10/2/2021 «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Back to top button