Καστοριά

Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στους πρόποδες της Ψαλίδας

Σε μια πανέμορφη τοποθεσία της μεσημβρινής πλευράς του όρους “Μέγας Αλέξανδρος”(“Ψαλίδα”), που υπέρκειται δυτικώς της Καστοριάς, και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου απ’ το Τ.Ε.Ι. της ίδιας πόλης, βρίσκεται ο εξοχικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε το έτος 1970 με πελεκητούς κυβόλιθους του περίφημου λατομείου Αγίας Άννας Νεστορίου κι εμπλουτίστηκε με ωραίο τέμπλο, φορητές εικόνες και τοιχογραφίες. Έκτοτε προσελκύει, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολλούς προσκυνητές απ’ τη γύρω του περιοχή.
Ο άγιος Χαράλαμπος τιμάται ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική περιφέρεια τής Καστοριάς. Επ’ ονόματί του υπάρχει ο ενοριακός ναός των Αγραπιδιών, ο προσκυνηματικός ναός της Κορησού, ένας μεταβυζαντινός ναός στην πόλη της Καστοριάς και ο εξεταζόμενος εξοχικός ναός της Λεύκης. Υπάρχουν επίσης πολλές αξιόλογες ιερές εικόνες του σε άλλους ναούς της περιοχής.
Δίπλα ακριβώς απ΄ τον παρουσιαζόμενο ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στη ρίζα ενός πελώριου πλάτανου, υπάρχει μία αγιασματική πηγή και η αντίστοιχή της κρήνη. Το αγίασμά τους αναγνωρίζεται απ΄τους πιστούς Καστοριανούς, ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες, κυρίως δε τους πονοκεφάλους των γυναικών και γι΄ αυτό πολλές ευσεβείς κυρίες κρεμούν εκεί τα κεφαλομάντηλά τους για να ιαθούν απ’ τον Άγιο.
Περαίνοντας τη σύντομη παρουσίαση του εξοχικού ναού τού Αγίου Χαραλάμπους ενορίας Λεύκης σημειώνουμε, ότι οι πιστοί χριστιανοί που τον επισκέπτονται ανάβουν εκεί το κερί τους, προσεύχονται στον Πανάγαθο Θεό μας και κατόπιν αγναντεύουν με θαυμασμό ολόκληρο το οροπέδιο της Μεσοποταμίας και την πανύψηλη οροσειρά της Πίνδου.
Απολυτίκιον αγίου Χαραλάμπους( + 10 Φεβρουαρίου).

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπε· έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων, την σκοτόμαιναν μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button