Ελλάδα

Μητσοτάκης για Ικαρία: «Δεν θα επαναληφθεί – Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου»

Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε την ουσία της επίσκεψης στην Ικαρία. Δεν θα επαναληφθεί

Μια σύντομη ανασκόπηση. Έφυγα το Σάββατο στις 07.30 από την Αθήνα, πέταξα στους Φούρνους. Πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού εκεί εδώ και 25 χρόνια. Πήγα στη Θύμαινα. Στη συνέχεια με ένα σκαφάκι πήγα στην Ικαρία, στο νοσοκομείο. Πήγα στον Εύδηλο, στο Κέντρο Υγείας, επιθεώρησα το λιμάνι και κατέληξα στο σπίτι του κ. Στεφανάδη. Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής.

Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε την ουσία της επίσκεψης. Δεν θα επαναληφθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ για την Ικαρία.

Τα ίδια άτομα που ήμαστε μαζί στο ελικόπτερο, βρεθήκαμε στην ίδια βεράντα για ένα κέρασμα 15 λεπτών. Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει τέτοια εικόνα.

Κάποιοι ενοχλήθηκαν που ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Ξέρω ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και λύνουμε διάφορα προβλήματα.

Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας ήταν σε κλειστό χώρο.

Δεν θα δεχθώ από κανέναν να λέει ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Ικαρία για διακοπές. Υπάρχει κριτική για ένα φάουλ που έγινε το οποίο πρώτος το ομολόγησα και από την άλλη η αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις με όλους τους κινδύνους κορονοϊού.

Κυρ. Μητσοτάκης για την πανδημία: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ

Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.

Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ.

Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε

Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος.

Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική.

Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους.

Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί.

Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες

Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες.

Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του

Δεν νομίζω ότι και μετά την πανδημία θα ξαναμπούμε εύκολα σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα.

Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.

Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Τα εμβόλια είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα

Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία.

Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση.

Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί

Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώση το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας.

Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ.

Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας . Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί.

Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα.

Η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρηγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται.

Όταν θα φτάσουμε στο σημειο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε, είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ

Back to top button