ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Γερμανός Καραβαγγέλης (του Ρωμύλου Μαντζούρα)

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου του 1935, απεβίωσε στη Βιέννη ο Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγελης με καταγωγή από τη Λέσβο. Διατέλεσε Μητροπολίτης Καστοριάς το διάστημα 1900-1907. Το 1907, η Βουλγαρική κυβέρνηση πίεσε τη Ρωσική, η οποία πίεσε την Οθωμανική, η οποία πίεσε τον Πατριάρχη, να φύγει ο Καραβαγγελης από τη Καστοριά.
Είναι από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στη προάσπιση των Πατριαρχικών-Ελληνικών δικαιωμάτων στη Μακεδονία. Χρησιμοποίησε κάθε μέσο ( κυριολεκτικά) για να εμποδίσει την Εξαρχική εκκλησία και την Βουλγαρόφωνη εκπαίδευση να εδραιωθούν στη περιοχή της Καστοριάς και να ενισχύσει την αντίστοιχη Ελληνική. Η θητεία του συνέπεσε με την κλιμάκωση της πιο άγριας και αιματηρής για όλες τις πλευρές , φάσης του Αγώνα. Στη φωτογραφία ” ευλογεί” τα νέα όπλα που είχε παραλάβει ο Οθωμανικός στρατός. Δίπλα του ο Καϊμακάμης της Καστοριάς και οι στρατιωτικοί διοικητές. Στο βάθος αχνοφαίνεται ο πολύπαθος στρατώνας Μαθιουδακη ( μάρτυρας όλων των συμαντικών γεγονότων του 20ου αιώνα στη Καστοριά ) .
Η Οθωμανική διοίκηση θορυβημένη από την εξέγερση του Ιλιντεν το 1903 και την κλιμακούμενη ένταση και βία στην ύπαιθρο, όπου μπέηδες αλλά και απλοί Μουσουλμάνοι χωρικοί σφαζονταν από τους Κομιτατζίδες με μεγάλη συχνότητα, προσπαθεί να επιβάλει την τάξη καταδιώκοντας τους ενόπλους . Τάξη που συνέφερε ιδιαίτερα και τα Ελληνικά συμφέροντα στη Καστοριά.
Η φωτογραφία είναι κατά πάσα πιθανότητα του Λεωνίδα Παπάζογλου, δημοσιευμένη στο πολύ ενδιαφέρον, για την κατανόησή της αιματοβαμμένης μας ιστορίας, βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου Brailsford Henry Noel
” Macedonia, its races and their future” του 1906.
Ρωμύλος Μαντζούρας

 

Back to top button