Καστοριά

Λίγες σκέψεις σχετικά με την πανδημία (γράφει ο γιατρός Ιωάννης Παραδιάς)

Τους τελευταίους μήνες πραγματικά η κανονικότητα της ζωής μας έχει αλλάξει. Αυτό όμως που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι οι ανάγκες των ανθρώπων τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχολογικές.

Δεν είναι δυνατόν να κλείσουμε όλον τον πληθυσμό στα σπίτια του ούτε και να είμαστε αιωνίως έγκλειστοι. Αφήστε που δεν χρειάζεται κιόλας. Φυσικά και υπάρχει πανδημία και φυσικά χρειάζεται προσοχή. Αυτό απέχει παρασάγγας όμως από τον τρόπο που παρουσιάζεται και αντιμετωπίζεται.

Λειτουργούμε λες και έχουν εξαλειφθεί τα άλλα νοσήματα και οι άλλες αιτίες θανάτου. Σας πληροφορώ πως δεν έχουν, επικαλούμενος την κλινική μου εμπειρία με πολλαπλές επισκέψεις κατ’ οίκον εβδομαδιαίως και πολλούς εξεταζόμενους ασθενείς στο ιατρείο.

Το κλίμα της υπέρ και παραπληροφόρησης, η δημιουργία κλίματος τρομολαγνίας και η επιβολή αστυνομικού τύπου μέτρων όχι μόνο δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία, αλλά και και το επιδεινώνει.

Ζούμε δυστυχώς στην εποχή που έχει χαθεί όχι μόνο η κοινή αλλά και η επιστημονική λογική. Λειτουργούμε με όρους άσπρου-μαύρου, είμαστε φοβερά επικριτικοί και έχουμε χάσει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας. Και το κυριότερο όλων, λειτουργούμε λες και δεν υπάρχει αύριο, χάνοντας κάθε ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον.

Η ανθρωπότητα έχει βιώσει πολύ μεγαλύτερες και επιβλαβέστερες πανδημίες. Και έχει επιβιώσει. Απλώς μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι, πιο ανθρώπινοι και πιο ρεαλιστές.

Δεν εκφράζω αυτές τις απόψεις ούτε για να επιβάλλω κάτι και ούτε γιατί θεωρώ τον εαυτό μου σοφότερο από κάποιους άλλους. Απλώς γιατί νομίζω ότι ο προβληματισμός, η διαλεκτική και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.

enimerosou.gr

Back to top button