ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Το Δημαρχείο της Καστοριάς που επρόκειτο να ανεγερθεί… και ποτέ δεν ανεγέρθη


Το σχέδιο του Δημαρχείου της Καστοριάς που επρόκειτο να ανεγερθεί στο πλάτωμα του Κουρσουμ τζαμιού όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καστορία” στις 15/07/1934. Φυσικά και δεν έγινε. Στη θέση του ανεγέρθηκε πολλές δεκαετίες αργότερα το κτίριο του Συνεταιρισμού Γουνοποιών, νυν ιατρεία και διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Μισθωτών.
Το σχέδιο του Δημαρχείου ήταν έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελαδέτσιμα. Γνωστά έργα του το περίφημο ξενοδοχείο Mediterrané στη Θεσσαλονίκη καθώς και το μέγαρο της ΧΑΝΘ στην ίδια πόλη.
Το θέμα Δημαρχιακό Μέγαρο στην Καστοριά είχε το ενδιαφέρον του. Μεταπολεμικά επί Δημάρχου Παπαματζάρη είχε χωροθετηθεί η πλευρική πλατεία της Ομόνοιας, μετά από απαλλοτριώσεις για την ανέγερση Δημαρχείου. Δεν πραγματοποιήθηκε.
Τελικά το Δημαρχείο, περιφερόμενο σε διάφορα νοικιασμένα κτίρια επί της Μητροπόλεως, βρήκε στέγη στο τέλος της δεκαετίας του 1980, με την προσθήκη ορόφου, σε σχέδιο του Καστοριανού καταξιωμένου αρχιτέκτονα Ν. Δοΐκου, στην υπάρχουσα Σκαπέρδεια Δημοτική Αγορά.
Ρωμύλος Μαντζούρας

Back to top button