Στην Καστοριά καλλιεργούνται περίπου 16.000-17.000 στρέμματα μήλα, τα κλαδέματα συνήθως καίγονται ή ψιλοκόβονται μέσα στο χωράφι για πράσινη λίπανση, το μεγαλύτερο μέρος όμως συλλέγεται έξω από το χωράφι και καίγεται.
Στη φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε πριονίδι μηλιάς για κάπνισμα προϊόντων όπως κρέατα, αλλαντικά, ψάρια και τυροκομικά με τιμή 4 ευρώ τα 200 γραμμάρια, δηλαδή 20 ευρώ το κιλό ή αλλιώς 2.000 ευρώ ο τόνος, τόση ξυλεία από μήλα αλλά και αλλά δέντρα που καίμε στα χωράφια.
Στην Καστοριά θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε για δημιουργία τέτοιων προϊόντων, καθώς επίσης και να συνδέσουμε την παραγωγή με Καπνιστά Προϊόντα Καστοριάς ειδικού καπνίσματος με ξύλο μηλιάς, κερδίζοντας υπεραξία από υπολείμματα και αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα τοπικά προϊόντα μας.
«Καπνιστά αλλαντικά Καστοριας με ξύλο μηλιάς» «Καπνιστά Ψάρια Καστοριάς με ξύλο μηλιάς» «Καπνιστά Κρέατα Καστοριας με ξύλο μηλιάς» «Καπνιστά Τυριά Καστοριας με ξύλο μηλιάς».
Το τυρί ετοιμάζεται…
Θωμάς Μόσχος
1 λεπτό ανάγνωση