Κόσμος

Γερμανία: Από κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση κινδυνεύουν τα παιδιά λόγω του lockdown

Από κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση κινδυνεύουν τα παιδιά λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ και ζητά την επαναλειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών το συντομότερο δυνατό.

«Έχουμε ήδη δέκα εβδομάδες που πρέπει να καλύψουμε και η απάντηση δεν μπορεί να είναι: όλα να παραμείνουν κλειστά», δήλωσε η υπουργός μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ραδιοφωνία Βόρειας Γερμανίας (NDR) και τόνισε ότι «το τίμημα για πολλές οικογένειες είναι τόσο υψηλό ώστε να πλησιάζουμε σε κίνδυνο για την υγεία των παιδιών». Ειδικά σε κοινωνικά μειονεκτούσες περιοχές, οι μαθητές διαπιστώνεται ότι συχνά έχουν «καταθλιπτικές και μοναχικές» συμπεριφορές, πρόσθεσε η κυρία Γκίφεϊ και υπέδειξε την διενέργεια πολλών τεστ για κορονοϊό και την λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας ως βασικά στοιχεία μιας στρατηγικής επιστροφής των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Τον κίνδυνο απομόνωσης αλλά και περιθωριοποίησης ειδικά για τα παιδιά που προέρχονται από «εκπαιδευτικά μειονεκτικό» περιβάλλον ανέδειξε και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ Αντρέας Σλάιχερ. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο κ. Σλάιχερ επισήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το σχολείο αποτελεί συχνά «ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά και συναισθηματικά σημεία αναφοράς» και έκανε λόγο για δυσανάλογο κίνδυνο από το δεύτερο «lockdown». Για αυτούς τους μαθητές, καθώς και για τα μικρά παιδιά, η ψηφιακή διδασκαλία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, τόνισε.

Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ παρέμενε αμετακίνητη στην άποψη να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, το dpa σήμερα μεταδίδει ότι, κατά την διάρκεια διαδικτυακής διαβούλευσης με το Προεδρείο του κόμματός της (CDU), εμφανίστηκε ανοιχτή σε μια προοπτική υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των σχολείων, τονίζοντας ωστόσο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να εξακολουθήσει να μειώνεται.

ΑΠΕ

Back to top button