Καστοριά

Προσοχή: Έκτακτη ειδοποίηση από τον π. Νικόλαο Γιαννουσά

Στις 16/2/2021 κυκλοφόρησε από προσωπική σελίδα στο facebook ένα κείμενο, το οποίο καλεί σε συμπροσευχή ως «ευλογία και απάντηση» στους Ιουδαίους (οι οποίοι καλούνται να κάνουν την ημέρα της Κυριακής μία παγκόσμια προσευχή).
Για να μην παρεξηγηθώ, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιεί τις απόψεις του. Επί των προσωπικών απόψεων δεν πρέπει να τίθεται θέμα οποιασδήποτε κριτικής.
Για την συγκεκριμένη όμως ανάρτηση, η οποία διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θέση καθώς άπτεται πνευματικών και όχι μόνο θεμάτων αλλά και διότι το επιτρέπει ο ίδιος ο συγγραφέας αφού «εν γένει η όποιας λογής δικής σας δημοσίευση του παρόντος καλέσματος». Η δική μου δημοσίευση θα είναι σκεπτικιστική…
Θέματα προς προβληματισμό:
α. Προσωπικά όταν βλέπω έναν σιδηρόδρομο «περιγραφών» των ιδιοτήτων του Χριστού σε ένα κείμενο, είμαι βέβαιος ότι ο συγγραφέας του κειμένου προσπαθεί να πείσει για κάτι που δεν θα έπρεπε.. για την «ορθοδοξία» του κειμένου του! Αυτό το γεγονός, αυτομάτως, με κάνει καχύποπτο.
β. Η αναφορά ενός διαδικτυακού κειμένου σε έναν μυστηριώδη «γέροντα Ι.», ο οποίος βεβαιώνει μία κάποια «αυθεντία» ή «ευλογία» του κειμένου, ομολογώ ότι με προκαταβάλει αρνητικά. Στην Εκκλησία δεν υπάρχει απρόσωπη καθοδήγηση, αλλά ο τάδε γέροντας δίδαξε «αυτό και αυτό» σε «αυτούς και αυτούς».
γ. Το γεγονός ότι προτείνεται μία κατ΄ επιλογή (τύπου a la Carte) «ειδική» προσευχή, χωρίς να προτρέπονται οι αναγνώστες να λάβουν και ευλογία από τον πνευματικό τους, φανερώνει (το λιγότερο) προχειρότητα και επιπολαιότητα στο λεπτό θέμα της προσευχής. Μα, θα αντειπεί κάποιος, «προσευχή προτείνεται να γίνει, όχι κάτι κακό».. Η προσευχή είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, ώστε να αφήνονται στην τύχη βασικά ερωτήματα όπως: ΠΟΙΟΣ προτείνει την προσευχή, ΓΙΑΤΙ προτείνεται η συγκεκριμένη προσευχή και ΠΟΙΟΣ είναι ο σκοπός της.. Για παράδειγμα, εάν μία μητέρα ζητήσει προσευχή για το άρρωστο παιδί της, τότε προφανώς θα προσευχηθούμε όπως μας παρέδωσε η Εκκλησία. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ας δούμε τις απαντήσεις των παραπάνω ερωτημάτων
δ. ΠΟΙΟΣ προτείνει την προσευχή; Ένας άγνωστος «γέροντας Ι.»!!!!
ε. ΠΟΙΑ είναι αυτή η προσευχή; Κάποιοι ψαλμοί(!!!) που επέλεξε ο άγνωστος γέροντας!
στ. ΠΟΤΕ θα γίνει η προσευχή; Την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα.. Στη θέση του Εσπερινού φαντάζομαι!!! Ας τον αντικαταστήσουμε λοιπόν!
ζ. ΣΕ ΠΟΙΕΣ άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ΑΚΡΙΒΩΣ η συγκεκριμένη προσευχή; Σε καμία.. είναι ειδική πατέντα!
η. Γιατί θα διαβάσουμε προσευχή; Από κόντρα στους Ιουδαίους! Δηλαδή γιατί; Για να μην τους ακούσει ο Θεός;!!!!
θ. Υπάρχει κάποιος πολύ ειδικός λόγος που πρέπει να προσευχηθούμε; Το κείμενο μας λέει ότι θα κάνουν μία προσευχή οι Ιουδαίοι και ότι αυτό είναι «ένα μοναδικό συμβάν όσο επίσης και πρωτοφανές γεγονός στην μετά Χριστόν παγκόσμια ιστορία». Να πληροφορήσουμε τον πανικοβλημένο συντάκτη ότι κάθε χρόνο, ΟΛΕΣ οι θρησκείες, αιρέσεις, κλπ του πλανήτη μας, εκτελούν παγκόσμιες προσευχές.
ι. Το κείμενο μας λέει ότι όλοι οι Ιουδαίοι του κόσμου καλούνται σε συμπροσευχή! Αναζητώντας την πηγή της προσκλήσεως, βρήκα ότι προέρχεται από έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό υπό το όνομα AllJewsAsOne, τον οποίο ακολουθούν στο facebook 3.542 άτομα! (18/2/2021). Εάν αναλογισθούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε αρκετές σελίδες facebook των 100.000+ Ακολούθων (σχετιζόμενες με την Ορθόδοξη Πίστη), αμέσως αντιλαμβανόμαστε τον υπερβολικό θόρυβο που καλλιεργήθηκε!
ια. Η προσευχή με τους συγκεκριμένους ψαλμούς περιγράφεται στο κείμενο ως «Χριστοκεντρική ευλογία και απάντηση». Όσοι εκεί έξω είναι θεολόγοι, παρακαλώ να μην κάψουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα αναζητώντας κάποιο νόημα σε αυτή την έκφραση που να σχετίζεται με τους ψαλμούς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι τυχεροί, διότι απλά προσπερνούν την έκφραση ως ανύπαρκτη…
ιβ. Ο μυστηριώδης «γέροντας Ι.» συμβούλεψε επίσης ότι είναι «πολύ καλό, πνευματικώς και συμπληρωματικά.. να κάνουμε ασιτία(!!!)…. ή έστω αλάδωτη νηστεία». Ας πληροφορήσει κάποιος τον «γέροντα Ι.» ότι εμείς οι ορθόδοξοι δε νηστεύουμε επειδή κάνει «πολύ καλό πνευματικώς», συμμετέχοντας σε μία κάποια «ειδική αποστολή» προσευχής! Η νηστεία καθορίζεται από την Εκκλησία, με τις ποιμαντικές, κατά περίπτωση, επεμβάσεις των ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ και όχι από εγκάθετες και αυθαίρετες παροτρύνσεις «γερόντων Ι.». Επίσης έχω μία προσωπική απορία: Αφού η προσευχή θα γίνει Κυριακή, προς τί η «επαυξημένης αυστηρότητας» νηστεία της Παρασκευής; Θα ήταν προτιμότερη η εξομολόγηση, η νηστεία Παρασκευής ΚΑΙ Σαββάτου και μετά η Θ. Κοινωνία της Κυριακής!
ιγ. Την Παρασκευή 21/2/2021 η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας! Σε πολλούς Ναούς τιμάται ιδιαιτέρως η αγία, ενώ γίνονται πολλές αρτοκλασίες και μικρές πανηγύρεις. Τα Φιλόπτωχα Ταμεία και οι κυρίες που συμμετέχουν σε αυτά θεωρούν την εορτή αυτή προσωπική τους εορτή. Για όλους τους παραπάνω πιστούς, η εόρτιος ημέρα της Παρασκευής «δίνει λάδι»! Και τώρα που ο «γέροντας Ι.» προτείνει πλήρη ασιτία ή έστω φαγητό άλαδο, τί θα κάνουν όσοι εορτάζουν την Αγία; Μήπως θα έπρεπε ο «γέροντας Ι.» να ελέγξει το εορτολόγιο της Εκκλησίας προτού προχωρήσει (δι΄ αντιπροσώπου) σε δημόσιο κάλεσμα;!!!
ιδ. Το κείμενο επίσης μας πληροφορεί ότι έχει ευλογία κάποιος να «προωθήσει-κοινοποιήσει» την ανάρτηση (ελπίζω αυτό να εννοεί ο συντάκτης και όχι ότι όποιος κοινοποιήσει την ανάρτηση θα έχει ευλογία στη ζωή του!!!). Για την ανάρτηση λοιπόν χρειάζεται ευλογία(!), αλλά για προσευχή, νηστεία κλπ δεν χρειάζεται ευλογία!! Και για να μην υπάρχουν απορίες στους «αναλφάβητους» αναγνώστες (όπως πιθανώς υποθέτει το κείμενο), παρέχονται αμέσως μετά στο κείμενο παραδείγματα Μέσων Επικοινωνίας!
– Τελειώνοντας, Θα μπορούσε να μου πει κάποιος, και μάλιστα πολύ δικαιολογημένα: «Εσύ, τί προτείνεις δηλαδή; Να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια;» Εάν έπρεπε να προτείνω κάτι (διότι ενδεχομένως ΜΟΝΟ ΕΓΩ θα διέβλεπα έναν επερχόμενο τρομακτικό κίνδυνο), θα απευθυνόμουν στην Εκκλησία (Ιερά Σύνοδο, Επισκόπους) και σε αγίους πνευματικούς κληρικούς (που δόξα τω Θεώ μας χαρίζει τέτοιους ο Θεός) και θα έκανα υπακοή σε ό,τι μου έλεγαν. Δεν είμαι ΕΓΩ ο σωτήρας του κόσμου!
– Εάν όμως, χάριν συζητήσεως, έπρεπε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάτι να προτείνω εγώ (ένας ασήμαντος και αμαρτωλός κληρικός), θα έλεγα ΜΟΝΟ σε όσους διακονώ με πνευματική ευθύνη (για την οποία θα αποδώσω λόγο στον Θεό) την ψυχή τους (με τη συνεπαγόμενη εξατομίκευση βεβαίως) τα εξής: Να ασκούν με συνέπεια όσα παραδίδει η Αγία μας Εκκλησία. Δηλαδή να εξομολογούνται, να κοινωνούν μετά από νηστεία, να κάνουν τις καθορισμένες ατομικές προσευχές, να κάνουν Παρακλήσεις, να κάνουν ελεημοσύνες, να εκκλησιάζονται τακτικά (και στους Εσπερινούς!) και άλλα παρόμοια.. Οι ιερωμένοι πρέπει να διδάσκουμε τα της Εκκλησίας και τίποτα δικό μας. Καμία «ειδική» πνευματική έκδοση.
– Δεν κατακρίνω τα κίνητρα του «γέροντος Ι.» και του εκπροσώπου του, αλλά κρίνω και διαμαρτύρομαι για την «πνευματική αταξία» που προκαλείται..
– Σας παραθέτω (για λόγους δεοντολογίας) και το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι…
«Ορθόδοξο κάλεσμα για συμπροσευχή:
Προς τον Έναν, Αληθινό Θεό, Δημιουργό, Μεσσία και Σωτήρα μας Κύριο Ιησού Χριστό
Ζήτησα και πήρα σχετική ευλογία από τον γέροντα Ι. για το ακόλουθο πνευματικό γεγονός:
Όσοι μπορούν και όσοι θέλουν να διαβάσουμε όλοι μαζί το Ψαλτήρι την Κυριακή 21/2/2021, στις 18:00, και ειδικότερα τους ακόλουθους ψαλμούς: 3, 29, 34, 47, 51, 93, 131 και 137.
Αυτό θα το κάνουμε, διότι αυτήν ακριβώς την ημέρα και ώρα λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό συμβάν όσο επίσης και πρωτοφανές γεγονός στην μετά Χριστόν παγκόσμια ιστορία.
Ναι, μοναδικό: Όλοι οι Ιουδαίοι του κόσμου καλούνται επίσημα να συμ-προσευχηθούν για να γίνει η εμφάνιση ή η αποκάλυψη του δικού τους αναμενόμενου μεσσία!..
Με άλλα λόγια, εμείς, τα παιδιά του Κυρίου Ιησού Χριστού, θα διαβάσουμε τους 8 ανωτέρω ψαλμούς σαν Χριστοκεντρική ευλογία και απάντηση προς τα αντίστοιχα παιδιά που θα προσευχηθούν προς τον Άρχοντα του Σύμπαντος Κόσμου ή, δηλαδή, για εμάς τον εκπεσόντα άγγελο ή εωσφόρο.
Ο Γέροντας Ι. τόνισε ότι είναι πολύ καλό, πνευματικώς και συμπληρωματικά, και όσοι φυσικά το μπορούν, να μη φάνε την Παρασκευή 19/2/2021 (ασιτία) ή εάν αυτό δεν το μπορούν ας φάνε έστω αλάδωτο φαγητό (ξηροφαγία).
Τέλος, έχει ευλογία η δική σας προώθηση-κοινοποίηση
και εν γένει η όποιας λογής δικής σας δημοσίευση του παρόντος καλέσματος
είτε στην δική σας ιστοσελίδα
είτε ως προώθηση δια του δικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
είτε διαμέσου του viber, κλπ.»

Back to top button