Καστοριά

Επιβεβλημένη η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Λεωφόρο των Κύκνων στο ύψος του Ενυδρείου

Προς την σωστή κατεύθυνση είναι η πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Καστοριάς για την κατασκευή κυκλοφοριακού ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου – Λ. Κύκνων (πρώην- Νομαρχίας).

Αναμένουμε σύντομα και την κατασκευή κυκλοφοριακού ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην συμβολή των οδών Λ. Κύκνων – Ζαλόγγου, στη γωνία του ΚΠΕ (Ενυδρείο Καστοριάς), αφού:
* Συμπεριλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου Καστοριάς οικον. έτους 2021,
* Το ΔΣ της κοινότητας Καστοριάς γνωμοδότησε θετικά ομόφωνα για την κατασκευή του από 3363/1-2-2021 αρ. απ.1/2021,
* Η τεχνική και συγκοινωνιακή μελέτη (οριζοντιογραφία έργου και μελέτη σήμανσης) είναι έτοιμη.
Με τον δεύτερο αυτό κόμβο επί της Λεωφόρου Κύκνου επιτυγχάνεται:
* Λειτουργική αλλά και αισθητική αναβάθμιση στην είσοδο της πόλης,
* Ικανή εκτροπή και συνεπώς μείωση των ταχυτήτων εισόδου προς την πόλη,
* Αύξηση του επιπέδου ασφαλείας και μείωση των ατυχημάτων,
* Βελτίωση των συνθηκών κίνησης πεζών και ποδηλατών,
* Υλοποίηση διαβάσεων με χρήση ανακλαστικού υλικού στο επίπεδο οδοστρωσίας για προστασία των πεζών και ποδηλατών κατά την διέλευση,
* Προετοιμασία δοκιμαστικής δημιουργίας ποδηλατόδρομου κατά μήκος της εισόδου της πόλης επί της Λεωφόρου των Κύκνων με την προσάρτηση του ενός ρεύματος (εισόδου) για το σκοπό αυτό, με τον διαχωρισμό του από το 2ο ρεύμα κυκλοφορίας με χρήση διακριτικών κώνων. Η διαδρομή θα περνά από την Π.Ε. Καστοριάς και θα ενώνεται μελλοντικά με αντίστοιχη ποδηλατική υποδομή κατά την ανάπλαση της Νότιας Παραλίας,
* Αναβάθμιση συνδυαστικά της ευρύτερης περιοχής αφού μια τέτοια παρέμβαση συμπεριλαμβάνει το πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, το ενυδρείο Καστοριάς, το ΚΠΕ Καστοριάς, το χώρο που θα κατασκευαστεί το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο αλλά και τον χώρο του ΔΗΝΑΚ.
Μια μαζική και συντεταγμένη τέτοια παρέμβαση, εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μετατρέποντας ριζικά την περιβαλλοντική ποιότητα του οδικού δικτύου και της εισόδου της πόλης μας.
Οι κυκλικοί κόμβοι είναι η φιλικότερη στο περιβάλλον παρέμβαση στις διασταυρώσεις, έχουν εγγυημένα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή εμπειρία, και είναι μία σημαντική πρωτοβουλία της Τοπικής μας Αυτοδιοίκησης προς επίρρωση όλων των ανωτέρω.
Σάκης Ευαγγέλου

Back to top button