ΚαστοριάΠρόσωπα

Ιστορίες με …κάρυ: Ραμπέα Ιατρίδου

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της Αναστασίας Καρυπίδου

Ραμπέα Ιατρίδου: Μέσα στο νερό επιστρέφω στον εαυτό μου

Παγκόσμια πρωταθλήτρια με πολλά ρεκόρ στην τεχνική κολύμβηση. Οι διακρίσεις αμέτρητες, όσο …αμέτρητη και η αγάπη της για το βυθό. Η κολυμβήτρια και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, Ραμπέα Ιατρίδου, μπορεί να κρατάει την αναπνοή της για ώρα στο νερό, όμως έξω από αυτό υπερασπίζεται με δυνατή φωνή τα πιστεύω και τα ιδανικά της.

Τι νιώθει ένας πρωταθλητής όταν φτάνει στην κορυφή;

‘Οτι δεν υπάρχει κορυφή, ότι υπάρχει ακόμα πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο μακριά! Tο μυαλό θέτει απευθείας νέους στόχους.

Γιατί επιλέξατε την τεχνική κολύμβηση;

Βρέθηκα στην κατάλληλη ηλικία στο άθλημα που ταίριαζε απόλυτα στον σωματότυπο μου και διοχέτευσα σε αυτό όλη μου την ενέργεια και να διακριθώ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι εύκολο όταν σβήνουν τα «φώτα» του πρωταθλητισμού;

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί συγκεκριμένο τρόπος ζωής και το μετά χρειάζεται μέριμνα αλλά και μια περίοδο μετάβασης και προσαρμογής. Ο αθλητής πρέπει να δίνει βάση στην εκπαίδευσή του ταυτόχρονα με τον πρωταθλητισμό, ώστε να χτίζει το μέλλον του, να έχει εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία του.

Λέτε «όχι» ως αθλήτρια…

Σε κάθε μορφή και έκφραση βίας, ανισότητας, αδικίας και ρατσισμού. Δε φοβήθηκα ποτέ να υποστηρίξω το δίκαιο και να σταθώ δίπλα σε ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου αθόρυβα, εκτός αν για δικό τους όφελος έπρεπε να κάνουμε «σαματά»!

Μεγάλη ευθύνη της προέδρου στο Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών;

Ναι, γιατί η εκλογή σε αυτή τη θέση είναι ιδιαίτερα τιμητική. Όμως, εκθετικά μεγαλύτερη ήταν η ευκαιρία να προσφέρω μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, με το Πρόγραμμα Αθλητικών Υποτροφιών αλλά και την Running Team που συμμετέχει σε διοργανώσεις για καλό σκοπό. Με τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. έχουμε κάνει πολύ σπουδαία πράγματα.

Επόμενος προορισμός για κατάδυση;

Η Μάλτα που είναι διάσημη για τον οργανωμένο καταδυτικό της τουρισμό και η βόρεια Ερυθρά με τα υπέροχα ναυάγια!

Τι άλλο αγαπάτε πέρα από τον αθλητισμό;

Αγαπώ πολύ το τρέξιμο, το διάβασμα και την συγγραφή. Τους τελευταίους μήνες συμμετείχα σε ένα project που απαίτησε δεκάδες καταδύσεις σε ένα συγκεκριμένο καταδυτικό σημείο για υποβρύχια φωτογράφιση και γράφω τα κείμενα για ένα πανέμορφο λεύκωμα που θα εκδοθεί σύντομα.

Προσωπικό καταφύγιο…

Το νερό με τις μαγικές του ιδιότητες με ηρεμεί και με χαλαρώνει. Όταν βρεθώ στο νερό επιστρέφω στον εαυτό μου κάθε φορά που χάνομαι.

Τι σας έλειψε περισσότερο μέσα στην πανδημία;

Το αίσθημα της ελευθερίας και της ασφάλειας. Μου έλειψε επίσης η αίσθηση του αριστερού παπουτσιού στο πόδι μου λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Στον ύπνο μου βλέπω όνειρα ότι βαδίζω. Έχω επαναξιολογήσει πολλά πράγματα που θεωρούσα δεδομένα…

Ανυπομονείτε να δείτε μέσα στο 2021…

Τα αγαπημένα μου πρόσωπα χωρίς προστατευτικές μάσκες, χείλη να χαμογελούν, να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Να δω ξανά συναθλητές «στριμωγμένους» στην γραμμή εκκίνησης ενός αγώνα τρεξίματος και φίλους να διασκεδάζουν χωρίς φόβο σε ένα μπαρ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

karfitsa.gr

Back to top button