Έπειτα από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου, η Συρία υπομένει τη χειρότερη επισιτιστική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Deutsche Welthungerhilfe.
Αριθμός «ρεκόρ» 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, που προκαλεί «συναγερμό», δεν έχει στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα τροφής, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Κονσταντίν Βίτσελ, συντονιστής για τη Συρία στη ΜΚΟ αυτή (το όνομα της μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα «γερμανική βοήθεια κατά της πείνας στον κόσμο»).
Η ανθρωπιστική κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί, με τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς να πλήττονται περισσότερο, τόνισε.
«Η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι φρικτή», είπε ο κ. Βίτσελ έπειτα από περιοδεία του στην πόλη Άσας. Εξήγησε ότι λείπουν τα πάντα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις χειροτέρεψαν τις συνθήκες.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας συναντήσαμε 30 παιδιά που φόραγαν μόνο μακρυμάνικες μπλούζες και σανδάλια με τη θερμοκρασία στους 6 ως 7 βαθμούς Κελσίου», εξήγησε.
Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της συριακής λίρας έχει τριπλασιάσει τις τιμές των τροφίμων, πρόσθεσε ο κ. Βίτσελ.
Το πόσο βαρύς είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπορεί να μετριαστεί και μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ούτε τα μισά τρόφιμα από αυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2011, με έναυσμα την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σύρραξη έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμφάνιση πλειάδας ένοπλων οργανώσεων, την ανάμιξη ξένων δυνάμεων, την αύξηση της δύναμης παρατάξεων τζιχαντιστών.
ΑΠΕ