Κόσμος

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες τους & τι είδους ελαστικά χρησιμοποιούν

Η τεχνολογία προχώρησε, η χωρητικότητα μεγάλωσε και η διάρκεια ζωής πολλαπλασιάστηκε.

Πριν χρόνια, όταν οι μπαταρίες λιθίου μπήκαν στη ζωή μας μέσω των κινητών τηλεφώνων, διαπιστώναμε συχνά ότι είναι ευαίσθητες και ευάλωτες, με την απώλεια ενέργειας να αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν, η τεχνολογία προχώρησε, η χωρητικότητα μεγάλωσε και η διάρκεια ζωής πολλαπλασιάστηκε. Σήμερα, μία μπαταρία λιθίου χάνει ελάχιστο μέρος της χωρητικότητάς της κάθε φορά που φορτίζεται.

Αυτό συμβαίνει και με τις μπαταρία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χάνει κατά μέσο όρο το 2%- 2,5% της χωρητικότητάς τους κάθε χρόνο. Αυτό -πρακτικά- σημαίνει ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας η μπαταρία ενός αυτοκινήτου θα χάσει από 10% έως 12,5% της χωρητικότητάς της. Έτσι, μετά από πέντε χρόνια, όταν η αρχική αυτονομία είναι 450 χιλιόμετρα, αυτή θα πέσει στα 393 έως 405 χιλιόμετρα.

Οι περισσότερες εταιρείες που διατηρούν στόλους οχημάτων αντικαθιστούν τις μπαταρίες μετά από περίπου 150.000-160.000 χιλιόμετρα ή μέσα σε 8 χρόνια, που για τις περισσότερες εταιρείες ισχύει η εγγύηση. Σημειώνεται η περίπτωση ενός Tesla Model X από την Καλιφόρνια, που έχασε περίπου το 23% της αυτονομίας του μετά από 530.000 χιλιόμετρα, ενώ τα Tesla δείχνουν να χάνουν περίπου το 10% της αυτονομίας τους μετά από 250.000 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για να χάσει μέρος της χωρητικότητάς της μία μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ο σημαντικότερος είναι το περιβάλλον, το μοντέλο και ο τρόπος επαναφόρτισης. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με λογισμικά και δραστηριοποιείται στον χώρο, την Geotab, οι μπαταρίες χάνουν περίπου το 2,3% της χωρητικότητάς τους ετησίως. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απώλεια δεν είναι γραμμική. Τα πρώτα 3 ή 4 χρόνια η απώλεια είναι σταθερά χαμηλή και στη συνέχεια επιταχύνεται με γοργό ρυθμό. Σημαντικό ρόλο παίζει το μοντέλο, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένα Nissan Leaf πρώτης γενιάς σημείωσε μείωση 11,6% σε τρία χρόνια, έναντι μόνο 5,7% για το Tesla Model S. Σε αυτήν την εξίσωση σημαντικό ρόλο έπαιξε το σύστημα ψύξης της μπαταρίας, καθώς η Tesla διαθέτει υγρόψυκτο σύστημα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η χρήση ταχυφορτιστών. Χρησιμοποιώντας τη γρήγορη φόρτιση συνεχούς ρεύματος περισσότερο από τρεις φορές τον μήνα, η μπαταρία αντιμετωπίζει απώλεια χωρητικότητας πέντε φορές μεγαλύτερη, ενώ εάν επιλέγεται η φόρτιση με χαμηλή ροή τότε μία μπαταρία χάνει λιγότερο από 2% σε πέντε χρόνια.

Επίσης, σε θερμά μέρη με θερμοκρασίες άνω των 27 βαθμών Κελσίου, όπως στην Ελλάδα, η απώλεια της χωρητικότητας είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την κανονική. Τέλος, οι έρευνες έδειξαν ότι τα οχήματα που έκαναν λιγότερο από 8.000 χιλιόμετρα τον χρόνο είχαν μικρότερη απώλεια χωρητικότητας από αυτά που υπερβαίνουν τα 25.000 χιλιόμετρα ετησίως.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ελαστικά ειδικών προδιαγραφών

Σήμερα, ο καταναλωτής έχει πολλές επιλογές όταν θελήσει να επιλέξει ένα ελαστικό. Θα βρει στην αγορά ελαστικά μεγάλης απόδοσης, ελαστικά για όλα τα εδάφη, ελαστικά μόνο για εκτός δρόμου διαδρομές, με χαμηλό προφίλ, χειμερινά ελαστικά. Όμως, η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης επιτάσσει μία διαφορετική προσέγγιση, καθώς τα ελαστικά που θα πρέπει να συνοδεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

Με μία πρώτη ματιά τα ελαστικά φαίνονται ίδια. Όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού έχουν άλλους δείκτες απόδοσης, αποδοτικότητας, αντοχής και άνεσης. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι ένας βασικός παράγοντας στη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό ενός ελαστικού για ηλεκτρικό όχημα. Το βάρος της μπαταρίας είναι μεγάλο και αυτό βάζει τους κατασκευαστές να επιλέξουν ελαστικά που αντέχουν στη μεγαλύτερη πίεση. Εάν σκεφτούμε και το βάρος του σασί ενός αυτοκινήτου, τότε ως μονάδα ένα EV είναι αρκετά βαρύ. Αυτά τα ελαστικά θα πρέπει να έχουν ισχυρότερα πλευρικά τοιχώματα για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο βάρος. Για να το πετύχουν αυτό οι κατασκευαστές σχεδιάζουν με άλλο τρόπο το σχήμα της κοιλότητας των ελαστικών, ώστε να βοηθήσουν το πέλμα να παραμείνει σε επαφή με τον δρόμο για καλύτερη πρόσφυση.

Το πέλμα είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας αν αναλογιστούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αντίσταση κύλισης του οχήματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την αύξηση της αυτονομίας, που ακόμη σε ένα ηλεκτρικό όχημα δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται από τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να είναι περισσότερο αθόρυβα. Για να επιτευχθεί αυτό, η γόμα και τα αυλάκια των ελαστικών πρέπει να έχουν ειδικό σχήμα για τη διασφάλιση των παραπάνω κριτηρίων.

Σήμερα, σχεδόν οι περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών παράγουν ελαστικά ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κύριο μέλημα αυτών των ελαστικών είναι η μείωση του θορύβου. Πολλά καλά ελαστικά μειώνουν τον θόρυβο κατά 40% και την αντίσταση κύλισης κατά 20%, δίνοντας μία σειρά από πλεονεκτήματα στα ηλεκτρικά οχήματα που τα χρησιμοποιούν.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν καλύτερες επιδόσεις, τουλάχιστον στην εκκίνηση, με αποτέλεσμα η τριβή των ελαστικών να είναι μεγαλύτερη, άρα και η φθορά περισσότερο αυξημένη. Πολλά ηλεκτρικά μοντέλα, ωστόσο, επιλέγουν ελαστικά υψηλής απόδοσης εστιάζοντας στη σπορ οδήγηση και στην ήσυχη διαδρομή, γεγονός που κάνει το ελαστικό περισσότερο απαιτητικό.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία οδήγησης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούνται ειδικά ελαστικά. Με γνώμονα την αυτονομία, το ελαστικό θα πρέπει να μειώνει την τριβή, να έχει μεγαλύτερη αντοχή, να είναι αθόρυβο και λιγότερο ενεργοβόρο.

Εάν κάποιος καταναλωτής επιλέξει ένα διαφορετικό ελαστικό, τότε είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να το αλλάξει, αφού δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις, μα πάνω από όλα δεν θα έχει την ασφάλεια που απαιτείται όταν οδηγεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

ΑΠΕ

Back to top button