ΑθλητικάΚαστοριά

Η μεγάλη πρόκληση για τον Θανάση Παγουνάδη: Για πρώτη φορά συμμετέχει σε κορυφαίο αγώνα του εξωτερικού

Μετά το Hong Kong και την Νέα Ζηλανδία, στο Las Palmas και στις Κανάριες νήσους στρέφεται από 24-28 Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον της παγκόσμιας σκηνής του ορεινού τρεξίματος και συγκεκριμένα στο Transgrancanaria, το οποίο από φέτος δεν ανήκει στο Ultra-Trail World Tour®, αλλά στο νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων ορεινού τρεξίματος που ονομάζεται Spartan Trail World Championship! Παρότι ο πλανήτης συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στην δίνη της πανδημίας, σίγουρα η αγωνιστική χρονιά έχει ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς σε διεθνές επίπεδο και ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει έτσι!

Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες όλων των αποστάσεων και ελκύει και φέτος εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο, αν και λόγω του ότι τα Κανάρια βρίσκονται ακόμη στην ζώνη “covid-19 περιορισμών 3” της Ισπανίας, θα δεχτεί σαφώς λιγότερους αθλητές από τις προηγούμενες χρονιές και με ισχυρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμούς. Πρόκειται άλλωστε για μια από τις παλαιότερες διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος στην Ευρώπη, αφού ξεκίνησε το 2003 και σίγουρα από τις πλέον δημοφιλείς.

Το μπουκέτο αγώνων του Transgrancanaria περιλαμβάνει τις εξής αποστάσεις:

  • TRANS 360 | 262KM / 11007M+
  • TRANSGRANCANARIA | 128KM / 7500M+
  • ADVANCED | 65KM / 2550M+
  • MARATON | 42KM / 870M+
  • STARTER | 30KM / 688M+
  • PROMO / YOUTH | 17KM / 300M+
  • FAMILY | 17KM / 300M+

Ο αγώνας TRANSGRANCANARIA των 128χλμ και 7.500 μέτρων υψομετρικής – ο οποίος και περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του Spartan Trail World Championship 2021 – συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα διεθνώς μιας και εκεί θα αναμετρηθούν μερικοί κορυφαίοι δρομείς από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μία υπέροχη διαδρομή που διατρέχει το νησί από βορά προς νότο περνώντας μέσα από την εκπληκτική ηφαιστειογενή ενδοχώρα του. Το ρεκόρ αγώνα έχουν στους άντρες ο Pau Capell με 12:42 (2018) και στις γυναίκες η Magdalena Laczak με 15:18 (2018).

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής θα τρέξουν για άλλη μια χρονιά στην διοργάνωση, με κορυφαίο τον Pau Cappell, ο οποίος μετά την προετοιμασία του στην Κένυα, έρχεται στο las Palmas για να διατηρήσει τα σκήπτρα των διαδοχικών νικών του και του ρεκόρ διαδρομής. Pablo Villa, Jordi Gamito, Luca Papi και Andreu Simon συμπληρώνουν το πάζλ των μεγάλων ονομάτων στους άντρες. Στις γυναίκες ξεχωρίζει η Magdalena Laczak η οποία κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και κέρδισε το 2018 & 2019 τον κλασσικό αγώνα των 128Κ, η Ragna Debats, η οποία μετά την περιήγηση της στην Αφρική επιστρέφει δυναμικά στην αγωνιστική σκηνή, ενώ η Azara Garcia επίσης θα προσθέσει αίγλη στην διοργάνωση.

Στο φετινό Transgrancanaria όμως έχουμε και σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή δυο από τους κορυφαίους έλληνες δρομείς ορεινού τρεξίματος, τον Φώτη Ζησιμόπουλο (Kassimis Training / La Sportiva Greece – 865 βαθμούς ITRA) και τον Θανάση Παγουνάδη (Salomon Hellas – 826 βαθμούς ITRA). Λίγες ημέρες πριν αναχωρήσουν για το Las Palmas, οι δυο έλληνες αθλητές μίλησαν στο Advendure:

Φώτης Ζησιμόπουλος

 Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για όλους μας επέλεξα να λάβω μέρος τα μεσάνυχτα της 26ης Φεβρουαρίου στον γνωστό αγώνα Transgrancanaria, στην απόσταση των 129 χιλιομέτρων και των +7.000 μέτρων περίπου θετικής υψομετρικής, που διοργανώνεται στο νησί Γκραν Κανάρια των Καναρίων νήσων στην Ισπανία. Έναν ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα, ο πρώτος ultra για το 2021, που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλούς elite αθλητές απ όλο τον κόσμο. Όλο αυτό το διάστημα προπονήθηκα σκληρά υπό την καθοδήγηση του προπονητή μου Δημήτρη Κασιμη. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και είμαι ευγνώμων γι αυτό διότι όντας σε καλή κατάσταση για πρώτη φορά θα συναγωνιστώ με αθλητές τόσο υψηλού επιπέδου. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και είναι βέβαιο ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στον αγώνα θα τρέξω με τον εξοπλισμό της La Sportiva ο οποίος είναι δοκιμασμένος και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Transgrancanaria.

Θανάσης Παγουνάδης

Είναι μία περίοδος μεγάλης αποχής από τους αγώνες, πράγμα που κάνει τους δρομείς – αθλητές να χάνουν το κίνητρο τους και το ενδιαφέρον τους γιατί δεν έχουν στόχους.
Ως αθλητής κι εγώ, έχω πάντα στο μυαλό μου την προπόνηση ως το εισιτήριο για να μπορώ να συμμετάσχω στους αγώνες και έτσι προσπαθώ πάντα να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο Σάκης Δασκαλόπουλος μου είπε για τον αγώνα Transgrancanaria που πρόκειται να γίνει στα Κανάρια νησιά τέλος Φεβρουαρίου αμέσως έγινε ο επόμενος στόχος.
Η προπονηση ξεκίνησε να γίνεται συγκεκριμένη με στόχο αυτό τον αγώνα. Αποφασίσαμε με τον προπονητή μου Κώστα Βασιλάκη να τρέξω την απόσταση marathon 42 χιλιομέτρων γιατί θεωρώ ότι είναι η απόσταση που μου ταιριάζει και με την οποία θέλω να ασχοληθώ στο χώρο του ορεινού τρεξίματος.
Γενικά βρίσκομαι σε αρκετά καλή κατάσταση και η προετοιμασία μου έχει πάει πολυ καλά. Θα είναι η πρωτη μου εμπειρία σε έναν τόσο δημοφιλή αγώνα μεγάλου επιπέδου και νομίζω ότι με την συμμετοχή μου και μόνο έχω να κερδίσω πολλά. Υπάρχουν στο μυαλό μου κάποιες επιδόσεις τις οποίες φιλοδοξώ να πετύχω αλλά ο κύριος στόχος είναι ένας υγιής τερματισμός.

Back to top button