Aπολαύστε τη δροσιά και την πλούσια βλάστηση σε καταπράσινες πλαγιές και όμορφα φαράγγια∙ χαρείτε την πεντακάθαρη θάλασσα και τις αμμουδερές παραλίες∙ γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι, πιείτε δυνατό κόκκινο κρασί, ακολουθείστε τους ξέγνοιαστους κατοίκους της σ’ ένα από τα φημισμένα πανηγύρια της και ανακαλύψτε το μυστικό της μακροζωίας…
Μύθοι και Ικαρία
Ο μύθος θέλει το Ικάριο πέλαγος να έχει «καταπιεί» τον Ίκαρο, το γιο του Δαιδάλου, που θέλησε ν’ αγγίξει τον ήλιο με τα κέρινα φτερά του. Ο παράτολμος νέος – πάντα σύμφωνα με τον μύθο – αναπαύεται στη βραχονησίδα Νίκαρη, ενώ το θάρρος και η συντριβή του συμβολίζονται στο γλυπτό που κοσμεί την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Κηρύκου.
Ο Ίκαρος όμως δεν είναι η μόνη μυθική μορφή με την οποία σχετίζεται το νησί. Ο θεός Διόνυσος εικάζεται ότι γεννήθηκε στην περιοχή του Δράκανου, η οποία παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, χάρη στα ερείπια αρχαίου κάστρου του 4ου αιώνα π.Χ.
Επίσης, στον οικισμό Νας – όπου σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσαν οι θαλάσσιες νύμφες Ναϊάδες – σώζονται θεμέλια ναού αφιερωμένα στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα.
Φύση και Ικαρία
Η έννοια «άγρια φυσική ομορφιά» είναι σχεδόν συνώνυμη με τη λέξη Ικαρία. Η υπέροχη αίσθηση της περιήγησης στην παρθένα φύση του νησιού είναι ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το ανέγγιχτο – κυρίως, ορεινό τοπίο κατάφυτο με κυπαρίσσια, πλατάνους, βελανιδιές και πεύκα, προσφέρει άφθονη τροφή στα χαρακτηριστικά αγριοκάτσικα του νησιού. Στο νότο κυριαρχούν οι ελιές και οι βερικοκιές˙ μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη γευστικότατη τοπική ποικιλία, τα λεγόμενα «καριώτικα καϊσά».
Το δάσος του Ράντη αποτελεί φυσικό μνημείο, το αρχαιότερο στα Βαλκάνια, αναγνωρισμένο από το πρόγραμμα NATURA 2000.
Στο εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του ποταμού Χάλαρη, που εκβάλλει κοντά στο λιμανάκι του Να, ενδημούν ιδιαίτερα είδη χλωρίδας και πανίδας. Πλατάνια, λιμνούλες, μικροί καταρράκτες κι ένα γραφικό πέτρινο γεφύρι συνθέτουν την εικόνα του τοπίου.
Εκπληκτικής ομορφιάς, επίσης, είναι και το φαράγγι που βρίσκεται κάτω από το αιολικό πάρκοτης Ικαρίας. Διαβείτε το μέχρι την παραλία Νύφη και νιώστε τη δροσιά των κουμαριών και το υπέροχο άρωμα του θυμαριού. Μοναδική εμπειρία είναι και η παρακολούθηση των αετών, που επιλέγουν το πανέμορφο αυτό μέρος για να φτιάξουν τις φωλιές τους.
Μεγάλη είναι η σχέση των κατοίκων με τη μελισσουργία. Το εύγευστο θυμαρίσιο μέλι τρέφει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τους Ικαριώτες.
Χωριά και Ικαρία
Άγιος Κήρυκος: πρωτεύουσα και ένα από τα δυο λιμάνια του νησιού, κτισμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα γραφικά του δρομάκια, τις παλιές συνοικίες και τα όμορφα καπετανόσπιτα. Η άρρηκτη σχέση του νησιού με τη θάλασσα φυλάσσεται καλά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων έχουν αλιευθεί από το βυθό του Πελάγους.
Εύδηλος: το δεύτερο λιμάνι και παλιά πρωτεύουσα του νησιού με πανέμορφα σπίτια και καλντερίμια που χαρίζουν ιδιαίτερο χρώμα στον οικισμό.
Γιαλισκάρι: παραθαλάσσιο χωριό με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Η αμμουδερή παραλία της Μεσακτής και το κοντινό ψαροχώρι Αυλάκι συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών του νησιού.
Καρκινάγρι: χτισμένο σε περιοχή με εντυπωσιακούς γρανιτένιους σχηματισμούς, το γραφικό αυτό ψαροχώρι συνδέεται με τον Άγιο Κήρυκο με πλοίο. Αξίζει μια επίσκεψη στο ακρωτήρι του Πάπα με τον ομώνυμο φάρο.
Χριστός Ραχών: ορεινό κεφαλοχώρι, από τα ωραιότερα του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή. Οι κάτοικοί του διατηρούν, εδώ και πολλά χρόνια, την παράδοση της νυκτερινής λειτουργίας των καταστημάτων (λειτουργούν από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου).
Παραλίες και Ικαρία
Αμμώδεις και βοτσαλωτές, δημοφιλείς και απομονωμένες, εύκολα προσβάσιμες αλλά και οδικώς απροσπέλαστες… οι παραλίες του νησιού λικνίζουν τα πεντακάθαρα τουρκουάζ νερά τους.
Από τις πιο εντυπωσιακές, οι εξωτικές Σεϋχέλλες με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους επιβλητικούς βράχους ολόγυρα, κοντά στο χωριό Μαγγανίτης.
Οι νεότερες ηλικίες προτιμούν τις παραλίες Λιβάδι και Μεσακτή (ιδιαίτερα δημοφιλής στους λάτρεις του surfing) κοντά στο χωριό Αρμενιστής, στα βορειοδυτικά της Ικαρίας.
«Γειτόνισσες» του Άγιου Κήρυκου είναι οι παραλίες Πριόνι, Λευκάδα, Φάρος και Δράκανο, ενώ ο Εύδηλος χαίρεται τη θάλασσα στο Φύτεμα, τις Φλες και το Κυπαρίσσι.
Θερμές πηγές και Ικαρία
Η Ικαρία φημίζεται για τις ιαματικές της θερμοπηγές, μοναδικές στον κόσμο για την χημική τους σύσταση. Η σημαντικότερη λουτρόπολη του νησιού είναι τα Θέρμα. Η αρχαία πόλη των Θερμών αναπτύχθηκε χάρη στο φυσικό φαινόμενο με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Αν και η πόλη καταστράφηκε από σεισμό, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι πηγές εξακολούθησαν να χαρίζουν στο νησί τη θεραπευτική ευλογία τους συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα πλήθος επισκεπτών σε αναζήτηση θεραπείας.
Ιαματικές πηγές που διαθέτουν και υδροθεραπευτήριο λειτουργούν, επίσης, στην περιοχή του Αγίου Κήρυκα.
Δραστηριότητες και Ικαρία
Εκτός από το κολύμπι και τις χαρές της θάλασσας, στην Ικαρία θα απολαύσετε και αναζωογονητικές πεζοπορίες.
Αξίζει να διασχίσετε το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι του Χάλαρη, που συνδέει τον Να με τον Χριστό Ραχών. Επιπλέον, ενδιαφέρουσες είναι οι διαδρομές από το χωριό Μαυράτο προς το Καραβόσταμο και από τον Άγιο Κήρυκα προς τον Ξυλοσύρτη.Τα πλούσια ψαροτόπια του νησιού θα σας ανταμείψουν με όλα τα καλά της θάλασσας.
Πανηγύρια και Ικαρία
Αν η Ικαρία έπρεπε να εμφανίζεται στο λήμμα ενός λεξικού, η πιο κατάλληλη λέξη θα ήταν «πανηγύρι». Είτε για θρησκευτικούς είτε για άλλους λόγους, πανηγύρια διοργανώνονται συχνά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα σημεία του νησιού. Το υπέροχο, δυνατό κόκκινο κρασί που φτιάχνουν οι ντόπιοι σηκώνει γλέντια και χαρές στα βήματα του πασίγνωστου ικαριώτικου σκοπού. Οι κάτοικοι συμμετέχουν εκ περιτροπής στην οργάνωση των πανηγυριών, ψήνουν ή βράζουν κατσικίσιο κρέας και τα προσφέρουν σε επισκέπτες και φίλους. Στόχος όλων είναι η καλοκαιρινή έκσταση και το γλέντι μέχρι τελικής πτώσης. Επισκεφθείτε ένα τέτοιο πανηγύρι και ξεφαντώστε μαζί τους!
Πώς να πάτε
Ακτοπλοϊκά το νησί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά. Αεροπορικώς υπάρχει σύνδεση με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και το «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης.
tvxs.gr