ΑγροτικάΕλλάδα

Λύσεις στην έλευση εργατών γης αναζητούν ΠΑΜΘ και φορείς

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να συλλέξουν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης αγροτικών χεριών, βρίσκονται πολλοί καλλιεργητές τόσο στην Καβάλα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας. 

Τα αυξημένα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όσων άφορα τους πολίτες άλλων χωρών που εισέρχονται στην Ελλάδας, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την έλευση εργατών από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία προκειμένου να εργαστούν σε αγροτικές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση εργασίας που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας και τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, όπου τονίστηκε ο μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθεί ότι και πέρυσι με αποτέλεσμα το 40% της παραγωγής να μείνει ασυγκόμιστο. Κυρίως πρόκειται για εποχικές καλλιέργειες όπως είναι τα ακτινίδια, τα σπαράγγια, ο καπνός κ.α.

Ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε σε δηλώσεις του λόγω του κορονοϊού δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν οι εποχικοί εργάτες δεδομένου ότι οι συνοριακοί σταθμοί είναι κλειστοί και επιπλέον πρέπει  να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Ωστόσο, μόνο αυτή την περίοδο της συγκομιδής των σπαραγγιών χρειάζονται περί των 2.500 εργάτες στο κάμπο του Νέστου.

Όπως τονίστηκε επίσης οι εργάτες από την Αλβανία και τα Σκόπια έχουν μπροστά τους κλειστά σύνορα ενώ οι πολίτες της Βουλγαρίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας μόνο από τον Προμαχώνα καθώς ο σταθμός της Νυμφαίας στην Κομοτηνή παραμένει κλειστός. Αυτό όπως προϋποθέτει ότι πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι άνω των δέκα ωρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπογράμμισε πάντως ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες πλην όμως υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή για το φόβο εισαγόμενων κρουσμάτων. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης τόνισαν από την μεριά τους ότι οι εποχικές θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από Έλληνες εργάτες και ζητούν να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, δηλαδή, οι εργάτες να κάνουν τα απαραίτητα τεστ και εφόσον είναι αρνητικοί να τους επιτρέπεται να είσοδο στη χώρα προκειμένου να εργαστούν.

Οι  παραγωγοί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών αλλά και το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων τους, καθώς οι αγορές είναι κλειστές. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση το μεγαλύτερο ποσοστό των ακτινιδίων και των σπαραγγιών από το την πεδιάδα του Νέστου κατευθύνεται παραδοσιακά στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα της κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, με τα αυξημένα μέτρα που εφαρμόζονται σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένα ερώτημα αν θα καταφέρουν φέτος να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Οι μετανάστες εργάζονται εποχικά σε καλλιέργειες γης

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Γιώργος Ζυμπίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζητούμενο τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο στη Δράμας αλλά και σε άλλες περιοχές της ΑΜΘ με αυξημένες κτηνοτροφικές μονάδες, ζητούν την παράταση της απόφασης που είχε ληφθεί για την παραμονή των εργατών από γειτονικές χώρες και κυρίως από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στην περιοχή της Δράμας», επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «το πρόβλημα της έλλειψης των αγροτικών χεριών θα γίνει πιο έντονο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και ιδιαίτερα όσον αφορά τις εργασίες που γίνονται με το χέρι όπως είναι για παράδειγμα η συγκομιδή της πατάτας στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου όπου μιλάμε για μια έκταση άνω των 25.000 στρεμμάτων. Γιατί υπάρχουν βέβαια και καλλιέργειες όπου η συγκομιδή τους γίνεται με μηχανικά μέσα».

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει ακόμα ότι την περσινή χρονιά η έλλειψη αγροτικών χεριών καλύφθηκε από τους μετανάστες μέσω γραφείων ευρέσεων εργασίας και με τη συνεργασία των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο «μετανάστες που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας και ενδιαφέρονται να εργαστούν ήρθαν σε περιοχές της Δράμας, εφόσον πληρούσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες όπως η έκδοση άδειας εργασίας και εργάστηκαν ως εποχικοί καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό και αυτό βοήθησε πάρα πολύ τους ντόπιους παραγωγούς».

ΑΠΕ

Back to top button