Καστοριά

A World of Empathy ή αλλιώς “Ένας Κόσμος με Ενσυναίσθηση” (του Βασίλη Κιοσσέ) 

Η ιδέα για τον κόσμο με ενσυναίσθηση γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται μια ανάγκη. Η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη του σχετίζεσθαι. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι φύσει ζώον κοινωνικόν», ωστόσο μερικές φορές, δυσκολευόμαστε να σχετιστούμε με τους άλλους ανθρώπους με έναν τρόπο που θα ενισχύει το δεσμό μεταξύ μας.

Ο «Κόσμος με ενσυναίσθηση» έρχεται να δώσει χώρο σε όλα αυτά που θα θέλαμε να πούμε αλλά τα θεωρούμε δύσκολα. Σε όλα αυτά που δεν ξέρουμε αν χωράνε στις σχέσεις μας με τους άλλους. Σε όλα αυτά που δεν εννοούνται εάν δεν έχουν ειπωθεί.

Έτσι δημιουργήσαμε τις «κάρτες ενσυναίσθησης» που έχουν στόχo να γίνουν οι ειλικρινείς, γνήσιες και αυθεντικές ανταποκρίσεις μας προς τους σημαντικούς μας ανθρώπους. Ενίοτε με χιούμορ, αλλά με πολλή καρδιά, σχεδιάσαμε τις κάρτες που βάζουν λέξεις στις στιγμές που δεν έχουμε λόγια να πούμε. Και γιατί να γίνει αυτό; Γιατί όσο οι σχέσεις μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο, οι σχέσεις είναι αυτές που θα μας ανακουφίσουν από αυτόν.

Η ενσυναίσθηση ως δεξιότητα και ως αρετή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να αφουγκραστούμε τον κόσμο των άλλων, δίχως κριτική, με βαθιά αποδοχή και κατανόηση και θα μας διευκολύνει να συνδεθούμε με τρόπο που θα μας ζεσταίνει τις καρδιές.

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο με ενσυναίσθηση, έχοντας βαθιά πίστη πως η ενσυναίσθηση μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο.

Με εκτίμηση

Δρ Βασίλης Κιοσσές

 

Back to top button