Καστοριά

Η αλήθεια της, η αλήθεια τους, η αλήθεια σας! (της Ηλιάνας Κλειτσογιάννη)

Ξέρετε εκείνη τη γραμμή μεταξύ του επιτρεπτού και του απαγορευμένου; Εκείνη τη λεπτή γραμμή ικανή να καταστρέψει τα πάντα σε μία μόνο στιγμή; Πολλοί συνηθίζουν να περνούν αυτή τη γραμμή αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είδα μια ταινία της προάλλες η οποία στάθηκε η αφορμή για να γράψω το σημερινό άρθρο. Η ζωή μιας κοπέλας άλλαξε σε μια στιγμή απλά και μόνο επειδή κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το πράγμα που την έκανε μοναδική, ήταν γυναίκα! Την εκμεταλλεύτηκαν, την κακοποίησαν και μετά την άφησαν να ζει με αυτό. Κι εκείνη βρήκε ως μόνη διέξοδο την αυτοκτονία. Ευτυχώς την πρόλαβαν και με την κατάλληλη βοήθεια κατάφερε να το ξεπεράσει και τελικά να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Το χειρότερο όμως είναι ότι όταν η κοπέλα μίλησε για αυτό που της είχε συμβεί ελάχιστοι την πίστεψαν, πολύ λίγοι τη βοήθησαν κι ακόμη λιγότεροι της συμπαραστάθηκαν. Πέρασε από 40 κύματα μέχρι να αποδειχτεί η αλήθεια, γιατί ξέρετε, η αλήθεια πάντα βγαίνει στο φως τελικά!

Όμως πως συνεχίζεις τη ζωή σου μετά από κάτι τέτοιο; Με τι δύναμη βγαίνεις μπροστά και προχωράς; Ειδικά όταν δεν είχες κανέναν δίπλα σου τη στιγμή που τους χρειαζόσουν περισσότερο. Είναι πολύ εύκολο να λες σε κάποιον να προχωρήσει και να ξεχάσει, μα πολύ δύσκολο να το κάνει πράξη. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα για ανθρώπους που απλά τα παράτησαν, εγκατέλειψαν, παραιτήθηκαν. Θέλει μεγάλη δύναμη, πολλή προσπάθεια και πραγματική θέληση για να καταφέρεις να προχωρήσεις και να ξεπεράσεις κάτι τέτοιο.

Γιατί συμβαίνει όμως εξ αρχής κάτι τέτοιο; Γιατί εκείνη η κοπέλα; Γιατί εκείνη τη στιγμή; Τι το ιδιαίτερο είχε; Γιατί κανείς δεν τη πίστεψε; Γιατί κανείς δε μίλησε; Υπήρξε άλλη ή ήταν η μοναδική; Τι έκανε για να της συμβεί αυτό; Αυτά είναι ερωτήματα της κοινής γνώμης, μα και δικά της. Όλα αυτά περνούν από το μυαλό της μετά από αυτό που της συνέβη. Και δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να της δώσει απαντήσεις, γιατί κανείς δεν ξέρει το πραγματικό λόγο. Ίσως ένα λάθος μήνυμα που πέρασε, ίσως μια λάθος κίνηση, ίσως ένα λάθος βλέμμα. Ίσως και τίποτα από όλα αυτά, απλά να έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Κάποιοι θα πουν ότι της άξιζε αυτό που της συνέβη, κάποιοι άλλοι δεν θα ασχοληθούν καν και κάποιοι θα πουν ότι το προκάλεσε. Κάποιοι θα την αποκαλέσουν ψεύτρα, ισχυριζόμενοι πως ότι έγινε ήταν συναινετικό, κάποιοι θα γελάσουν μαζί της και κάποιοι θα την προστατέψουν από τα κακόβουλα ψέματα. Κάποιοι θα την κρίνουν από το παρελθόν της, από τον κύκλο της, από τον τρόπο συμπεριφοράς της και θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα κι άλλοι θα ψάξουν καλά την κρυμμένη αλήθεια. Κάποιοι θα ακούσουν τις φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά από αυτό κι άλλοι θα την κοιτούν με λύπηση ή ακόμα και με ”αηδία” και απογοήτευση. Κάποιοι θα πουν ότι σκαρφίστηκε μια ιστορία για να τραβήξει την προσοχή πάνω της κι άλλοι θα γελάσουν με εκείνους που όντως την πιστεύουν.

Πως όμως ξεχωρίζεις το ψέμα από την αλήθεια; Πως διαχωρίζεις τις φήμες από την πραγματικότητα; Πως κρίνεις χωρίς να ξέρεις όλη την ιστορία, όλες τις πλευρές του νομίσματος; Υπάρχει αυτό το ρητό που λέει ”μη κρίνεις για να μην κριθείς”. Στη σημερινή κοινωνία όμως κάνουμε σα να μην έχει γραφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Κρίνουμε τους άλλους συνεχώς αγνοώντας το τι ιστορία υπάρχει από πίσω. Θα μπορούσα να το γενικεύσω μιλώντας για άνδρες και γυναίκες, διότι δεν είναι μόνο το γυναικείο φύλο αυτό που πέφτει θύμα είτε ψυχολογικού και λεκτικού bullying είτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Μα σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για τη γυναίκα, για τη θηλυκότητα, για όλες εκείνες που έχουν στόμα μα δεν έχουν φωνή.

Πόσες φορές άκουσες τον απρεπή χαρακτηρισμό με τα εφτά γράμματα, που ξεκινάει από π…, (ξέρεις εσύ) για κάποια κοπέλα; Είτε άγνωστη για σένα είτε γνωστή! Αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να απευθύνεται σε εσένα, στην κολλητή σου, στη φίλη σου, στην αδερφή σου, στη διπλανή σου.

Πολλοί είναι εκείνοι που πίνοντας αραχτοί το καφεδάκι τους ξεκινούν μια συζήτηση που οδηγεί πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα, σε εκείνη την π….. κοπέλα. Γιατί όμως χαρακτηρίστηκε έτσι εξ αρχής; ΧΧμμμ για να δούμε… Κάποια στιγμή ανέβασε φωτογραφία στα social με το καινούριο της μαγιό ενώ βρισκόταν στις διακοπές της και περνούσε καλά με τις φίλες της. Ένα βράδυ βγήκε για ποτό με τις φίλες της και φόρεσε το μίνι φόρεμα της γιατί είχε το σώμα να το υποστηρίξει. Η καλύτερή της φίλη είναι εκείνη η κοπέλα που δεν μπορεί τις σοβαρές σχέσεις και προτιμάει τα εφήμερα πράγματα, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος. Κάποια στιγμή έπρεπε να καλύψει εκείνη τη φίλη για να μην εκτεθεί στους τρομερά αυστηρούς γονείς της. Ήρθε εκείνο το βράδυ που περίμενε όλη της τη ζωή, επειδή επιτέλους αυτός που ήταν χρόνια κολλημένη, της ζήτησε να βγουν ραντεβού, έκανε κάτι μαζί του, μα την επομένη εκείνος την έκανε με ελαφρά. Στη δουλειά της, πήρε καλή θέση πιο γρήγορα από κάποιον άνδρα που ήταν χρόνια στην ίδια δουλειά με εκείνη. Απάντησε θετικά στο μήνυμα εκείνο που της έστειλε εκείνος ο τύπος για να πάνε για καφέ. Η παρέα της αποτελείται από περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια κι απολαμβάνει να πηγαίνει για καφέ και ποτό μαζί τους. Οι καθημερινές της βόλτες είναι πιο πολύ με φίλους κι όχι με φίλες. Είναι δοτική και ευαίσθητη, καλοσυνάτη και ρομαντική. Είναι καλή με τους γύρω της και προσπαθεί να μην χαλάει σε κανέναν χατίρι. Βγαίνει με κάποιον που έχει περισσότερα λεφτά από αυτή κι ζει μαζί του. Δουλεύει σε bar και club τη νύχτα. Βάφεται έντονα, περιποιείται too much και φοράει συνεχώς το αγαπημένο της κόκκινο κραγιόν.

Για όλα αυτά, εσύ που πίνεις το καφεδάκι σου της απέδωσες τον απρεπή αυτόν χαρακτηρισμό.  Μα μπαίνεις συνεχώς στο instagram της για να χαζέψεις τις φωτογραφίες της, τη σχολιάζεις για το τέλειο σώμα της και μαγιό της όταν την δεις στην παραλία παρακαλώντας να σου δώσει λίγη σημασία. Κοιτάζεις εκείνη την παρέα από ωραίες κοπέλες ντυμένες όμορφα με τα μίνι τους στο club και περιμένεις ένα βλέμμα ή μια απάντηση στο άκρως σεξιστικό σου μήνυμα, νευριάζοντας όταν τελικά σε αγνοούν επειδή απλά θέλουν να περάσουν καλά μεταξύ τους. Σχολιάζεις εκείνη την κοπέλα που η σχέση της κρατάει μέχρι τρεις μήνες max αγνοώντας ότι εκείνη ποτέ δεν σταμάτησε τη σχέση αλλά ήταν εκείνος που τα τίναξε όλα στον αέρα επειδή την απάτησε ή επειδή ήθελε απλά να παίξει μαζί της ή ήθελε εκείνος κάτι εφήμερο. Λες π….. εκείνη την κοπέλα που πήγε μαζί σου από το πρώτο ραντεβού, χωρίς να γνωρίζεις ότι εκείνη η κοπέλα περίμενε χρόνια να της ρίξεις ένα βλέμμα κι όταν το έκανες άφησε τον εαυτό της ελεύθερο, γιατί απλά ήταν ερωτευμένη μαζί σου.

Σχολιάζεις αρνητικά εκείνη που πήρε καλύτερη θέση από εσένα ή τον φίλο σου στη δουλειά, χωρίς να σκεφτείς ότι εκείνη όντως δούλεψε πιο σκληρά από σένα ή ήταν καλύτερη από σένα σε αυτό που και οι δύο κάνετε. Την κατακρίνεις επειδή δέχτηκε να βγει για καφέ με εκείνον τον τύπο που γνωρίζει λίγο καιρό ενώ απλά εκείνη ήθελε να είναι ευγενική μαζί του και ήθελε να πιει όντως απλά ένα καφέ μαζί του. Βγαίνει περισσότερο με αγόρια γιατί απλά εκείνοι την καταλαβαίνουν καλύτερα και γιατί ναι, όσο απίθανο και να σου φαίνεται πιστεύει στη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Βγαίνει με αυτόν που έχει περισσότερα λεφτά από εκείνη κι είναι μεγαλύτερος από αυτή γιατί απλά τον ερωτεύτηκε, γιατί απλά ξέρει από πραγματικά αισθήματα κι ακούει τη καρδιά της. Δουλεύει σε bar και club το βράδυ γιατί το πρωί πηγαίνει στη σχολή της και μόνο το βράδυ μπορεί να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά της που ζορίζεται οικονομικά. Βάφεται έντονα και περιποιείται περισσότερο από όσο θα έπρεπε γιατί έχει τρομερά θέματα ανασφάλειας και αυτοεκτίμησης, αποτέλεσμα της προηγούμενης σχέσης της που ο άνθρωπος της τη μείωνε συνεχώς και την έκανε να αισθάνεται τόσο λίγη και το κραγιόν που φοράει και που τόσο εσύ κατακρίνεις είναι το μοναδικό πράγμα που έχει από τη μαμά της που έχασε όταν ήταν μικρή. Η κοπέλα που εσύ χαρακτήρισες άπρεπα γιατί απλά έχεις ακούσει άλλους να την προσφωνούν έτσι, είναι μία ήσυχη και σεμνή κοπέλα που απλά έτυχε να ρίξει άκυρο σε ένα τύπο που περνιέται για ωραίος, κάτι που δεν του κάθισε καθόλου καλά και ξεκίνησε μία φήμη που εσύ πίστεψες πολύ εύκολα. Η κοπέλα που έβγαλε επιτέλους φωνή και είπε τι της συνέβη με ντροπή, φόβο και δάκρυα στα μάτια και που εσύ είπες ”καλά να πάθει. Κάτι έκανε και το προκάλεσε” είναι η ίδια κοπέλα που σέβεται τους γύρω της, είναι γλυκιά και σεμνή κι απλά έκανε το λάθος να αρνηθεί μια πρόταση για καφέ ή αντέδρασε σε ένα άκρως σεξιστικό σχόλιο και το πλήρωσε ακριβά.

Πριν κρίνεις λοιπόν ή σχολιάσεις αρνητικά κάποια κοπέλα, κάποια γυναίκα σκέψου! Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται τελικά! Πίσω από κάθε κίνηση, συμπεριφορά ή χαρακτήρα κρύβεται μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Εάν ακούσεις κάτι, πριν συνεχίσεις αυτό το κάτι μάθε εάν είναι αλήθεια και μην συνεχίσεις απλά αυτή την αναξιόπιστη φήμη που γίνεται σπασμένο τηλέφωνο και σε κάθε μεταφορά χειροτερεύει και γεμίζει σάλτσες. Δεν είναι όλα όσα ακούγονται αλήθεια μα σίγουρα δεν είναι κι όλα ψέμα! Μάθε να σκέφτεσαι όμως πρώτα και μετά να μιλάς και να κρίνεις!

Όσο για όλες τις γυναίκες εκεί έξω, όπως είπε και η πολύ αγαπημένη Βανδή “κορίτσι πράμα, στην κοινωνία ανδρών επιβιώνω από θαύμα”.

 

newsfilter.gr

 

Η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη γεννήθηκε στην Καστοριά το 1996 και έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει στο ενεργητικό της πολλές συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, ημερίδες και συνέδρια. Διαθέτει γνώσεις αγγλικών και ιταλικών. Είναι επαγγελματίας συγγραφέας στις Εκδόσεις Οσελότος, αρθρογράφος στο newsfilter, μέλος της θεατρικής ομάδας “Ταξιδευτές του Θεάτρου” και μετράει 10 χρόνια πρόσκοπος. Η συγγραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και η ενασχόλησή της ως επαγγελματίας συγγραφέας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή της.

Back to top button