Σε συνέχεια της αδιαφορίας στην άμβλυνση των συνεπειών ή έστω ανάληψη ευθύνης μιας παταγώδους αποτυχίας – αυτής του προγράμματος που πρόσφατα η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας διαχειρίσθηκε με τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στη Δυτική Μακεδονία» του ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020, με την παρούσα δηλώνουμε στην παρούσα την βούλησή μας να διεκδικήσουμε δικαστικά την αποκατάσταση στα δικαιώματά μας.
Στην δικαστική διεκδίκηση της ακύρωσης, άλλως αλλαγής του προγράμματος αυτού, καθόσον -όπως τα προσφάτως ανακοινωθέντα αποτελέσματα απέδειξαν- οι όροι και τα κριτήρια αυτού οδηγούν στην παντελώς άνιση και άδικη μεταχείριση δια της επιδοτήσεως (ή μη) απολύτως συναφών επιχειρήσεων, με σχεδόν μάλιστα ταυτόσημη οικονομική επίδοση.
Ενδεικτικώς: _Με τον περιορισμό ενός τόσο επαυξημένου ποσού, ύψους 40.000.000 ευρώ σε πολύ λίγες επιχειρήσεις -και μάλιστα μεγάλου τζίρου και κύκλου εργασιών- και τον αποκλεισμό χιλιάδων άλλων επιχειρήσεων (ακόμη και από το ίδιο το πρόγραμμα), _
Με έλλειψη βασικών κριτηρίων: Όπως για παράδειγμα αυτό της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας) ή της συνεκτίμησης -και αντίστοιχης αρνητικής μοριοδότησης- λήψεως άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και ποσών (πλην της αναφοράς περί πλαφόν 800.000 ευρώ, όπως η κοινοτική νομοθεσία απαιτεί), αλλά και _Με παντελώς αναιτιολόγητα κριτήρια που απέκλεισαν, από το να καταθέσουν έστω αίτηση, επιχειρήσεις πολύ μικρού οικονομικού αντικειμένου (με έξοδα λιγότερα των 10.000 ευρώ), αλλά και νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις με το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων που αυτές έχουν .
Με ουδεμία διάκριση επιδοτήσεως έστω μεταξύ επιχειρήσεων εμπορίας (λιανικής ή χονδρεμπορίου, παρά τις τεράστιες διαφορές τους) και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Με συντριπτική αλλαγή του τοπίου της σχετικής επιδότησης ενόψει του τετραπλασιασμού του ποσού της επιδότησης, το οποίο όμως έλαβε χώρα ΑΦΟΥ είχε κλείσει η διαδικασία υποβολής φακέλου και την συνακόλουθη -παρόλα αυτά- άρνηση αλλαγής του πλαφόν των 40.000 ευρώ ανά ενδιαφερόμενο .
Με αδυναμία ελέγχου επιδότησης συνδεόμενων επιχειρήσεων, ώστε να παρατηρείται το φαινόμενο χρηματοδότησης με μόνο το κριτήριο του διαφορετικού ΑΦΜ και όχι της ταυτότητας των προσώπων. Στην διαχείριση αυτού του ποσού, η συνειδητή επιλογή να μην ακουστούν οι αρμόδιοι φορείς και να μην προσκληθούν καν σε διάλογο αυτοί που πραγματικά επλήγησαν, οδήγησε σε επιβράβευση ανισόρροπων επιλογών, καθόσον δεν είχε καν ορισθεί βασικές ποσοστώσεις ανά επαγγελματικό κλάδο, ως προτεραιότητα.
Κομμωτήρια, γυμναστήρια, η συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων εστίασης/διασκέδασης, το λιανεμπόριο (για να αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά) είναι μόνο λίγες από τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου χρήματα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) από το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι είχαν παραμείνει κλειστές με κυβερνητική εντολή.
Επιπρόσθετα, αποδεδειγμένα πλέον, δημιουργήθηκαν όροι θεμελίωσης σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος όλων όσων δικαιούνται σήμερα επιδοτήσεων με βάση την υφιστάμενη κατάσταση. Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν πλήξει κάθε κλάδο τελείως διαφορετικά και το πρόγραμμα αρνήθηκε να το δει και να μοιράσει δίκαια τα χρήματα. Η προσφυγή μας στην δικαιοσύνη, όσο δύσκολη και εάν είναι, αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα και με την παρούσα δηλώνουμε την θέλησή μας να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ψήφισμα ΕΔΩ
Πηγήfb:ΣΕΛΙΔΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ