ΑγροτικάΚαστοριά

Θεοφύλακτος Ζυμπίδης: “Νέος κίνδυνος για τους αγρότες τη φετινή χρονιά”

Η στιγμή των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν έφτασε .Ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών επιχειρήσεων θα έχει προβλήματα με τη φορολογία, αλλά και με πρόστιμα από την  μη καταβολή των μισθών  στους μετακλητούς εργάτες γης που απασχόλησαν .
Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ακόμη και τώρα βγάζοντας πολλούς αγρότες από το αδιέξοδο.
Υπενθυμίζουμε ότι στην χρονιά που μας πέρασε η διαδικασία των μετακλητων εργατών άλλαξε με ευνοϊκές  προοπτικές που όμως  δυστυχώς τελικά κατέληξαν σε τροχοπέδη.
(Πληροφοριακα στοιχεία επί του θέματος )
Για το 2020 εφαρμόστηκε μια ξεχωριστή διαδικασία για τους μετακλητούς εργάτες η οποία προέβλεπε την πληρωμή τους με την διαδικασία του εργοσημου. Απαραίτητη προϋπόθεση της έκδοσης εργοσημου είναι ο εργάτης να έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ . Την δέσμευση αυτή ανέλαβε το κράτος με την έκδοση και αποστολή του ΑΦΜ στις εκάστοτε ΔΟΥ και στην συνέχεια με την προσωπική τους παρουσία στο περιφερειακό κατάστημα του εφκα όπου  θα έβγαζαν το ΑΜΚΑ για να προχωρήσει η διαδικασία του εργοσημου.
Όμως για ακόμα μια φορά η κρατική κωλυσιεργία δημιούργησε πρόβλημα της εφαρμογής αυτής με αποτέλεσμα να δοθούν 2 επιλογές στους αγρότες α) να προχωρήσουν στην πληρωμή με μετρητά όπου και θα έχαναν τα έξοδα αυτά στα λογιστικά βιβλία τους και θα ήταν αντιμέτωποι με πρόστιμα  50 φορές του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη ή β) να μην πληρώνουν τους εργάτες και να εγκαταλείψουν την εργασία τους και με κίνδυνο για διοικητικά πρόστιμα για μη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.

Back to top button