Αυτή είναι η ιστορία του Καστοριανού που βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας βιομηχανίας βιοτεχνολογίας

Όταν εν έτει 1975 ο 16χρονος τότε Τζορτζ Γιανκόπουλος στάθηκε μπροστά στον Καστοριανό πατέρα του και του είπε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας, εκείνος ένιωσε απογοήτευση, γιατί είχε μεταναστεύσει στην Αμερική από τη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να δει τα παιδιά του να πετυχαίνουν στη ζωή τους και θεωρούσε ότι οι επιστήμονες δεν βγάζουν χρήματα.

Μια ημέρα μετά, στάθηκε μπροστά στον γιο του με ένα φύλλο της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” και του είπε: “Αν θέλεις να γίνεις επιστήμονας, γίνε σαν αυτόν”. Το άρθρο αναφερόταν στον Ρόι Βάγγελος, τον θρυλικό επιστήμονα και επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής, που έγινε πασίγνωστος για την ιδιότητά του να μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε επιχειρηματική επιτυχία.

Σήμερα, ο δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron, η οποία χορήγησε στον τέως Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το πειραματικό κοκτέιλ μονoκλωνικών αντισωμάτων για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Συνεργάζεται δε επί χρόνια με τον πρότυπό του, τον δρα Ρόι Βάγγελος, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Regeneron.

“Νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, γιατί ο πατέρας μου είχε τη γνώση και την οξυδέρκεια να μού δώσει ένα τέτοιο πρότυπο” επισήμανε απόψε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, παρουσιάζοντας την προσωπική του ιστορία, κατά τη διάρκεια του πρώτου διεθνούς ψηφιακού συνεδρίου “Καινοτόμοι Έλληνες” (“Innovative Greeks”), που διοργανώνουν σήμερα και αύριο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Endeavor Greece.

Όπως είπε, οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αστόρια από την Καστοριά, έχοντας βιώσει τις δυσκολίες του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ακολούθως του εμφυλίου. Ήταν πολύ φτωχοί, αλλά δούλευαν πολύ σκληρά και είχαν μια πολύ δεμένη οικογένεια.

“Η μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μου ήταν οι ιστορίες που μου έλεγαν οι παππούδες μου και οι γονείς μου για τους αρχαίους ‘Ελληνες. Έχεις ηρωικό αίμα στις φλέβες σου”, μου έλεγαν, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα”, θυμάται και προσθέτει ότι, καθότι όταν πήγε στο σχολείο δεν γνώριζε αγγλικά, αρχικά οι δάσκαλοί του θεώρησαν ότι πάσχει από νοητική υστέρηση, γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τη γλώσσα για να συμμετάσχει στα μαθήματα. Στη συνέχεια πήγε σε ένα καταπληκτικό, όπως επισημαίνει, δημόσιο σχολείο και σταδιακά ξύπνησε μέσα του το πάθος της επιστήμης, με τη συνέχεια να είναι γνωστή. Όπως λέει, τα οφείλει όλα στις ρίζες του.

Ο δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος περιέγραψε και τα πρώτα βήματα της Regeneron, από κοινού με τον Λεν Σλάιφερ, πώς η εταιρεία αντιμετώπισε αρχικά προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά σταδιακά στάθηκε στα πόδια της με νέα προσέγγιση, καλές ιδέες και τύχη, αλλά και πώς δημιουργήθηκε με αρχές της γενετικής μηχανικής το λεγόμενο “μαγικό ποντίκι” με ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. “Μας πήρε 10-15 χρόνια, αλλά κοιτάζοντας πίσω είναι σαν όλα να έγιναν εν μια νυκτί” επισήμανε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο οποίος σημειωτέον, έχει σπουδάσει επί ένα εξάμηνο στο ΑΠΘ, καθώς το πάθος του για την αρχαιολογία τον οδήγησε στην Πέλλα, για να μελετήσει την αρχαία ιστορία, τους προγόνους και τις ρίζες του.

“Όλοι ελπίζουμε ότι τα χειρότερα με την πανδημία έχουν περάσει, αλλά αυτός ο ιός δεν σταματά να μας εκπλήσσει”

Σε ερώτημα για την πανδημία του κορονοϊού απάντησε: “Όλοι ελπίζουμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ότι περνάμε τον “κάβο” και ότι η επιστήμη και η καινοτομία, ο δικός μας κλάδος, μπορεί να λύσει προβλήματα του κόσμου. Κι αυτό πρέπει να το πιστέψουμε όλοι, για να αγκαλιάσει και να στηρίξει η κοινωνία την επιστήμη και την καινοτομία, να μην κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, γιατί αυτό με ανησυχούσε για πολύ καιρό. Ελπίζω ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά. Αυτός ο ιός μάς έχει εκπλήξει και συνεχίζει να μας εκπλήσει. Τώρα έχουμε νέα στελέχη ανθεκτικά, αυτές τις μεταλλάξεις, υπάρχει πιθανότητα αυτές οι νέες μεταλλάξεις να συνεχίσουν να εμφανίζονται και θα αποτελεί αέναο αγώνα, θα χρειάζονται διαρκείς επενδύσεις στην τεχνολογία και την επιστήμη, για να τιθασεύσουμε αυτόν τον ιό”.

ΑΠΕ

shares