Ο Σήφης Αποστολάκης μυήθηκε στην τέχνη από τον προπάππου και τον πατέρα του οι οποίοι ασχολήθηκαν ερασιτεχνικά
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου το παράρτημα ΣΔΕ Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του μαθήματος project πραγματοποίησε ζωντανή συνέντευξη στον κύριο Αποστολάκη Σήφη με τη μέθοδο της εξ’αποστάσεως διδασκαλίας και χωρίς την παρεμβολή οποιουδήποτε τρίτου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στην εποχή του Κορωνοϊού, το Project μπορεί να πραγματοποιείται εξίσου καλά και δημιουργικά με την προ Κορωνοϊού εποχή!
Ο κύριος Αποστολάκης Σήφης είναι Οργανοποιός και ήταν καλεσμένος μας για να μας μιλήσει για την Τέχνη του Οργανοποιού. Ο κύριος Αποστολάκης μυήθηκε στην τέχνη από τον προπάππου και τον πατέρα του οι οποίοι ασχολήθηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Ο ίδιος θέλοντας να φτιάξει το δικό του όργανο και ζητώντας πιο επαγγελματικές πληροφορίες οδηγήθηκε στην Καστοριά όπου υπήρχε Σχολή Βυζαντινών Τεχνών και Επιστημών. Οι γνώσεις τον κέρδισαν και τελικά παρέμεινε και τελείωσε την τριετή Σχολή η οποία του έδωσε τα εφόδια να γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους του είδους.
Ο κύριος Αποστολάκης ασχολείται κυρίως με την κατασκευή έγχορδων παραδοσιακών οργάνων χωρίς όμως να σταματάει εκεί. Πολυπράγμων και πολυμήχανος μπορεί να κατασκευάσει με την αγάπη και το μεράκι που τον διακρίνει από μπαγλαμαδάκια, λύρες, λαούτα, μπουζούκια, κιθάρες, νταουλάκια μέχρι και να μεταμορφώσει κλασσικά παραδοσιακά όργανα σε σύγχρονα ηλεκτρικά! Ανάλογα λοιπόν με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη του, εκείνος είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το όνειρο του κάθε ένα που θα του παραγγείλει!
Οι ερωτήσεις των μαθητών και καθηγητών μας πολυάριθμες και συνεχείς και ο κύριος Αποστολάκης απάντησε σε όλες με υπομονή και πραότητα.
Μας μίλησε για τα ξεχωριστά ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των οργάνων, τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε ένα και τον διαφορετικό ήχο που παράγουν. Μαυρομουριές ή κίτρινες μουριές για τις λύρες, σφένδαμος για τα βιολιά και ξύλα από δέντρα τα οποία αργούν να μεγαλώσουν είναι τα καταλληλότερα για την κατασκευή ενός παραδοσιακού οργάνου. Μας μίλησε για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός μουσικού οργάνου καθώς επίσης για τους σωστούς τρόπους μεταχείρισης τους, ώστε να μας συντροφεύουν για μία ζωή. Μακριά από την υγρασία, τον ήλιο και φυσικά μακριά από τα τζάκια που έχουμε την τάση να τα κρεμάμε από πάνω, ήταν μερικές από τις συμβουλές του.
Η τέχνη λοιπόν της επιλογής του ‘σωστού’ ξύλου με τόση υγρασία που να μην σκεβρώσει αλλά και τόση ξηρότητα που να πάλλεται και να παράγει ήχο, η σωστή συγκόλληση των διαφορετικών μερών είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να ακολουθήσει ένας καλός οργανοποιός για ένα σωστό αποτέλεσμα.
Δέχεται ότι η τέχνη του αλλάζει και εξελίσσεται και μας συμβουλεύει ότι ξεκινώντας θα πρέπει να διαλέξουμε ένα μουσικό όργανο το οποίο να παράγει θελκτικό ήχο έτσι ώστε να το αγαπήσουμε, να το ευχαριστιόμαστε και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε. Μας μίλησε για το ότι όσο πιο παλιό είναι ένα όργανο, τόσο μεγαλύτερη η αξία του αφού τα ξύλα βελτιώνονται, οι κόλλες στεγνώνουν και το όργανο κατασταλάζει σε ένα σημείο, σαν το κρασί που ωριμάζει και τελειοποιείται μέσα στον χρόνο!
Ο κύριος Αποστολάκης με 20 χρόνια ενεργητικό στην Κατασκευή Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων μας μετέδωσε τις πολύτιμες γνώσεις του και μας κέρδισε με την αγάπη και το μεράκι του για την τέχνη του. Μία τέχνη για την οποία κάνει ότι μπορεί για να μην εκλείψει και για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Δεν είναι λίγες οι φορές που καθοδηγεί και δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του σε νέους και επίδοξους οργανοποιούς και αυτό αποδόθηκε και από τη φράση που μας είπε κλείνοντας την συνέντευξη, ότι « Η Τέχνη πρέπει να μεταφέρεται και η Γνώση δεν πρέπει να χάνεται».
Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγ. Νικολάου τον ευχαριστούν θερμά και εύχονται να συνεχίσει να φτιάχνει αριστουργήματα προάγοντας την τέχνη του.
Ο υπεύθυνος παραρτήματος Αργυράκης Δημήτριος