Απαντήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κύριο Σαββόπουλο η ερώτηση της “Αριστερής Συμπόρευσης για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία” που αφορούσε την εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.
Αναμέναμε λοιπόν μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται.
Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα. Ακούσαμε για τους-αυτονόητους-ελέγχους που όμως είχαν μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι βλαβερές ουσίες ανιχνεύονται στις πήγες και τους υδροφόρους ορίζοντες ακόμη, αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντός ορίων. Σε μια συγκυρία όμως-όπως παραδέχτηκε ο κος Σαββόπουλος-ευνοϊκή ως προς το φαινόμενο, αφού η μείωση των ρύπων συνδέεται με την μειωμένη δραστηριότητα τον Γουνοποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης στον κλάδο και της πανδημίας. Ωστόσο ακόμη κι έτσι, η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ο,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης άρα και των ρυπαντών. Το άλλο σημαντικό αλλά επίσης αυτονόητο ήταν οι επιλογές των Δήμων της Π.Ε Καστοριάς να ξεκινήσουν μελέτες για έργα που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Κάλιο αργά παρά ποτέ…
Το χειρότερο όμως και ενδεικτικό της στάσης αλλά και της οπτικής της Περιφερειακής Αρχής στο πρόβλημα, ήταν η προσπάθεια του κυρίου Σαββόπουλου να αιτιολογήσει ως μια παράμετρο της ρύπανσης την άγνοια σε παλιότερες εποχές, καθώς και η παραίνεση του “Να μην στιγματίζουμε έτσι εύκολα”, χωρίς να τολμήσει να ονοματίσει το αντικείμενο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε συλλήβδην τον κλάδο της Γούνας αλλά όποιος κατηγορεί όσους ονομάζουν τον κλάδο ως κύριο υπεύθυνο, όταν σε όσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποινές ανήκουν εκεί, μάλλον θέλει να συγκαλύψει και να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Συνέχεια αυτής της αντίληψης αποτελεί και η αναφορά στο ύψος των προστίμων ως κατόρθωμα, όταν το ύψος τους βρίσκεται κοντά στις σαράντα χιλιάδες ευρώ, όταν ο τζίρος των ρυπαντών μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει επταψήφιους αριθμούς.
Οι πολίτες των πληγέντων περιοχών όπως κι εμείς, περιμέναμε να ακούσουμε- πέρα από τις γενικές αναφορές για επαφές με καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- ένα συνεκτικό και γρήγορο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπου θα εντάσσονταν τα αποτελέσματα των υδρογεωλογικών μελετών που ακόμη δημοπρατούνται έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Σε αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στους στόχους, όπως για παράδειγμα η απορρύπανση και η απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων ουσιών και η αντικατάστασή τους από άλλες-τουλάχιστον-φιλικότερες στο περιβάλλον.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως και η τωρινή όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πράξουν τα αυτονόητα και δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό σχέδιο, που πιθανά θα θίγει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν όλοι εμείς οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιέσουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις να εξελιχθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο για την ποιότητα της ζωής μας.
Κόντρα στην γενικότερη οικολογική καταστροφή και Περιβαλλοντική υποβάθμιση που σχεδιάζουν είτε επηρεάζει τους υδροφόρους ορίζοντες, είτε τα ορυχεία της Δ.Ε.Η, είτε τα βουνά, είτε τις Λίμνες και τα Ποτάμια, είτε την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές μας.
Η “Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία” θα βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις, δίπλα σε όσες και όσους πιστεύουν πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την προστασία του περιβάλλοντος και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και όλες που ζουν σε αυτόν τον τόπο.
Ο Δ. Σαββόπουλος για τη ρύπανση του νερού στην Καστοριά (βίντεο)