Καστοριά

Έβρος: Ένας χρόνος μετά (της Ελένης Κωστοπούλου)

28 Φεβρουαρίου 2020. Η καρδιά των Ελλήνων χτυπάει στα σύνορα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες καθοδηγούμενοι από την Τουρκία, προσπαθούν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας κάνει λόγο για “ασύμμετρη απειλή”. Ένοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία ενισχύονται. Το σύνθημα που έκανε το γύρο του κόσμου,  ήταν ένα:  “Ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα, κρατάμε γερά”.

28 ημέρες επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαρρήξουν τη γραμμή Αμύνης. Και όμως, ο Έβρος έμεινε απροσπέλαστος. Με αφορμή, λοιπόν, την συμπλήρωση ενός χρόνου από τα παραπάνω γεγονότα, ζητήσαμε από τον Δημήτρη Δερβεντλή Γραμματέα της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Ν. Έβρου, να μάς μιλήσει για την πορεία των έργων και την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακιου, για την θωράκιση των συνόρων μας και τι έχει αλλάξει ένα χρόνο μετά.
28/2/2020 – 28/2/2021
 ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 
 ΈΒΡΟΣ – ΣΥΝΟΡΑ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
 Ένας χρόνος μετά την προσπάθεια της βίαιης και καθοδηγούμενης εισβολής παράνομων μεταναστών από το μεθοριακό σταθμό Καστανεών.
 Ένας χρόνος μετά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την κήρυξη “υβριδικού πολέμου” από την Τουρκία κατά μήκος των συνόρων του Έβρου.
 Ένας χρόνος μετά το σύγχρονο ΌΧΙ των Ακριτών Εβριτών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην προπαγανδιστική πολιτική της Τουρκίας και στην δημιουργία εικόνας κατάρρευσης των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.
 Ένας χρόνος μετά και η Κυβέρνηση κωδικοποίησε ορθά το μήνυμα όλων των παραπάνω ενεργειών, προχωρώντας σε μια σειρά πολιτικών πράξεων ενίσχυσης ασφαλείας των συνόρων και της αποτρεπτικής ισχύς κατά μήκος αυτών, πραγματοποίησε 400 προσλήψεις Συνοριακών Φυλάκων, ενίσχυσε τον φράχτη στις Καστανιές, κατασκευάζει νέο φράχτη 27 χλμ. στο Νότιο τμήμα του Έβρου και ολοκληρώνεται η τοποθέτηση και λειτουργία του αυτοποιημένου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων.
Για εμάς που ανδρωθήκαμε στον Ακριτικό Έβρο και ορκιστήκαμε να φυλάττουμε πίστη εις την Πατρίδα, η ασφάλεια των συνόρων αποτελεί στοιχείο ειρήνης και ευημερίας του τόπου και της Χώρας. Η Εθνική Ασφάλεια δεν επιδέχεται καμία κερκόπορτα, καμία νέα δομή στις πλάτες των άγρυπνων φρουρών της ακεραιότητας των συνόρων.
Ελένη Κωστοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Back to top button