Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Συνεχίζονται οι ενέργειες για την αναγνώριση του μονοπατιού Καστοριάς μήκους 104 χλμ από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία – Τι θα περιλαμβάνει (ρεπορτάζ)

Μια σημαντική πρόταση για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας κατατέθηκε από την Κοι.Σ.Επ. «Το Αέναον – neverest» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Καστοριάς για την «Πιστοποίηση Μονοπατιών στην περιοχή του Δήμου Καστοριάς».

Αφορά μια διαδρομή που ξεκινά από την πόλη της Καστοριάς, στην Κορομηλιά, τον Νέο Οικισμό (Γάβρος) στα Κορέστεια, Κρανιώνα, Μαυρόκαμπο, Αγ. Αντώνιο, Ποιμενικόν (Βαψώρι) κι επιστρέφοντας περνά από Σιδηροχώρι, Κεφαλάρι, Απόσκεπο για να ολοκληρωθεί στην πόλη της Καστοριάς, συνολικού μήκους 104 χιλιομέτρων.

Όπως δήλωσε στο ΦΟΥΙΤ ο πρόεδρος της «Το Αέναον – neverest» κ. Νικόλας Μερτζανίδης: “Μια πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων με πάνω από 3.000.000 μέλη σε 33 χώρες της Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει όμως να συμπληρωθούν τα 41 κριτήρια που απαιτούνται και παρέχουν επαρκή υποδομή και πληρούν κριτήρια ποικιλότητας, ασφάλειας και εξυπηρετήσεων, δίδοντας το πιστοποιητικό Leading Quality Trails – Best of Europe που είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας, τεχνικής επάρκειας, ασφάλειας και αξιοπιστίας, ώστε να προβάλλεται παγκοσμίως με όλα τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό”.

Η πιστοποίηση μονοπατιών στην περιοχή μας θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα πολλά τελευταία χρόνια με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ήπια αειφόρο, βιώσιμη επιχειρηματικότητα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνήθειες και συνθήκες με την ανάδειξη μιας απαράμιλλης φύσης, των τοπικών προϊόντων, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των ηθών και εθίμων και όλων των πολιτιστικών στοιχείων που θα το κάνουν ελκυστικό στον επισκέπτη.

Τα επόμενα σχέδια της «Το Αέναον – neverest» είναι η δημιουργία πιστοποιημένων μονοπατιών σε όλο τον νομό Καστοριάς που θα ξεπεράσουν τα 350 χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε ότι όλη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πιστοποιήσει 370 χιλιόμετρα.

Ακόμη στο ρέμα στην Σιούτιστα, που θα αποτελεί την κεντρική είσοδο του μονοπατιού (με τρεις διαφορετικές διαδρομές), στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής όπου θα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες όπως, πάρκο δραστηριοτήτων, βόλτα με άλογα, via ferrata, ορεινό τρέξιμο και πολλές πολλές άλλες…

 

 

 

Back to top button