Καστοριά

Γρηγόρης Χάτσιος: «Το Νοσοκομείο μας στάθηκε όρθιο στην πανδημία, τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία και σχεδιάζει με αισιοδοξία το μέλλον» (συνέντευξη)

Αποκλειστική συνέντευξη στο fonikastorias.gr του δ/τή του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρη Χάτσιου

Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ήταν το πρώτο επαρχιακό Νοσοκομείο το οποίο από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των πολλών κρουσμάτων που είχε η περιοχή μας.

Διοικητής, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό “βούτηξαν στα βαθιά” προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.

Της Ελένης Ψωμαδάκη

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρης Χάτσιος, με αποκλειστική συνέντευξή του στο fonikastorias.gr αναφέρεται στα όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

«Πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και Εθνικής πολιτικής, επιβεβλημένο να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας για πιθανό επερχόμενο κύμα πανδημίας από τον κορωνοϊό. Έτσι και εμείς, περίπου από αρχές Φεβρουαρίου του 2020, είχαμε έγκαιρα εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και τα ανάλογα πρωτόκολλα, για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα ύποπτα και εν συνεχεία επιβεβαιωμένα περιστατικά. με βάση βέβαια τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που είχε το νοσοκομείο μας.

Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο προέβλεπε, όπως και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν, τρία επίπεδα ετοιμότητας. Το πρώτο, αφορούσε περιορισμένο αριθμό θετικών περιστατικών τα οποία θα διακομίζονταν σε νοσοκομεία αναφοράς. Ένα δεύτερο επίπεδο, ας το ονομάσουμε πορτοκαλί, όπου δικές μας πλέον παθολογικές κλίνες θα διετίθεντο για νοσηλεία θετικών περιστατικών και το τρίτο που εμείς πολύ νωρίς, δυστυχώς, ως περιοχή πρώτοι εφαρμόσαμε, ήταν ένας κόκκινος συναγερμός όπου χώροι και από άλλες κλινικές, δεσμεύτηκαν για νοσηλεία θετικών περιστατικών.

Όλη αυτή η περίοδος ήταν μία, θα έλεγα, εφιαλτική περίοδος, γιατί όπως καταλαβαίνετε η πανδημία είναι ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια και θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για μία εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση ως σύστημα υγείας πόσο μάλλον εμείς που είμαστε ένα μικρό περιφερειακό Νοσοκομείο με παλιές κτιριολογικές προδιαγραφές και τις οποιεσδήποτε αδυναμίες παρουσιάζει κυρίως σε επίπεδο διαθέσιμων χώρων και χωροτακτικής διάταξης.

Η μεγαλύτερη δυσκολία λοιπόν ήταν να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να δημιουργηθούν το τμήμα επειγόντων περιστατικών για τον κορωνοϊό, τελείως διαφορετικό από το τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, τμήμα όπου θα νοσηλεύαμε τα ύποπτα περιστατικά μέχρι να επιβεβαιωθούν και εν συνεχεία τμήμα νοσηλείας θετικών περιστατικών. Έπρεπε να εξασφαλιστεί η προσέλευση, η διέλευση και η εργασία ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διασποράς του ιού. Και αυτό απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό και άμεσες παρεμβάσεις με μετακομίσεις, καθαιρέσεις και κτισίματα.

Γενικά θα πρέπει να πω ότι το προσωπικό του νοσοκομείου (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό και βοηθητικό) επέδειξε μία αξιοζήλευτη και εντυπωσιακά αξιόπιστη στάση, απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο του κορωνοϊού.

Ασφαλώς ως υγειονομικοί είχαν προηγούμενες εμπειρίες από τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά το συγκεκριμένο γεγονός της πανδημίας δοκίμασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αντοχές όλου του προσωπικού.

Είναι μία ευτυχής κατάληξη το ότι το νοσοκομείο αδιάλειπτα ανταπεξήλθε, και ανταπεξέρχεται ακόμη, με πολύ μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών χωρίς να παραμελήσει και τις υπόλοιπες λειτουργίες και υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρει στους πολίτες της Καστοριάς», υπογραμμίζει ο κ. Χάτσιος.

Εργαζόμενος του Νοσοκομείου το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Δυτ. Μακεδονία

Ένας 53χρονος εργαζόμενος του Νοσοκομείου Καστοριάς ήταν ο πρώτος νεκρός της πανδημίας στην Δυτική Μακεδονία. «Τα συναισθήματα σε αυτή την περίπτωση, πέρα από οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανησυχία υπήρξε μέσα στο προσωπικό, ήταν στην αρχή…

Διαβάστε τη συνέχεια στο  fonikastorias.gr

Back to top button